И Цецка Цачева се сдобила с апартамент на “тънка” цена от фирмата, от която е “намазал” Цветан Цветанов

rsz_cecka_cacheva

И министърът на правосъдието Цецка Цачева, която неуспешно се пробва да стане Майка на нацията на последните президентски избори, се е сдобила с евтинко жилище от същата фирма, която е продала новия апартамент на лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Това става ясно от справка от Агенцията по вписванията, публикувана от сайта за разследваща журналистика “Биволъ” (bivol.bg).

Министър Цачева и сестра ѝ Ирина Цачева Томова са закупили жилище от строителната компания “Артекс” при цена от 670 евро на квадратен метър.

Сделката е вписана на 27 юли миналата година, а двете сестри са платили 285 704 лева за жилище от 198,7 квадратни метра и гараж с площ 20,2 кв. м.

Cacheva notarialen akt apatrament dalavera

Подобна цена се разминава драстично с пазарните реалности в София. Дори и в крайни квартали като “Младост 4” през миналата година средната цена на сделките за съвсем непретенциозни панелки е била над 1000 евро за квадратен метър.

Вероятно в случая сделката е изповядана на цена близка до данъчната оценка на имота.

Лесно проверимо е, че тази цена е силно занижена. Само месец преди сделката с Цачева, абсолютно идентичен апартамент в същата сграда (с малко по-голям гараж) е продаден с 65 000 лева по-скъпо. Но клиентът няма отношения с ГЕРБ. От “Биволъ” са проверили и други сделки на “Артекс” – за продажба на апартаменти в същата сграда. Всички те са изповядани на по-високи цени отколкото апартаментът, продаден на правосъдния министър.

“Биволъ” публикува справка и за друг апартамент, продаден от “Артекс” през миналата година. За жилището с площ от 116,9 кв. м. и гараж от 20,3 кв. м купувачите са платили 598 014,58 лева. Цената на квадратен метър им е излязла малко над 2228 евро.

Пред bTV Цачева определи като “спекулативни” твърденията, че е придобила апартамена на много по-ниска цена от пазарната. Тя каза, че със сестра й са сключили предварителен договор за закупуването на жилище в строеж, така наречените сделки за апартаменти “на зелено”.

Друг виден активист на ГЕРБ – с евтин апартамент от “Артекс”, бил Вежди Рашидов, твърди “Биволъ”. Неговата фирма “Рашидов Пропъртис” е купила само ден преди Цецка Цачева – на 26 юли 2018, апартамент от 112,2 кв. м. в същата сграда за 187 432 лв., или за 856 евро на кв.м., което пак е по-малко от пазарната цена на жилищата в този скъп район на София (квартал “Изток”).

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme