Андрей Райчев: Няма да има разцепление на БСП, това са сънища на противниците им

Ninova Stanishev Mikov

Елена Йончева е острието на левицата вече две години. Груба грешка на властта беше, че я направи герой. Гледах социологическо изследване – какво мислат хората по въпроса, дали Йончева е корумпиран човек, който си отмъщава на властта или е човек, който храбро се сражава и поради това властта я напада. Съотношението беше 45 на 20 в полза на Йончева. Тя е силен играч, шанс за левицата“.

Това заяви пред БНР социологът Андрей Райчев по повод избора на Елена Йончева за лидер на листата на БСП с кандидати за европейските избори. Той смята, че фактът, че журналистът Елена Йончева не е член на партията, е положителен, защото може да привлече повече гласове: “БСП не се държи на членовете си, а на симпатизантите си, които са около милион. Членовете на партията са около 200 000“, твърди социологът.

Andei Raichev

Райчев предполага, че атаките на лидера на ПЕС Сергей Станишев срещу Корнелия Нинова ще нанесат щети на БСП. Социологът обаче каза, че не е “останал с впечатление, че левицата е пълна със симпатизанти на Сергей Станишев, които сега ще изпитат жестоко разочарование и няма да ходят на избори“.

Политическият анализтор смята, че продължат ли атаките си срещу Нинова – съюзниците на Станишев ще “изпеят последната си песен тук, в България“.

“Нинова налага нова линия – на подмладяване и изчистване от старите муцуни. По тази причина те доста активно са се съюзили и й дават отпор. На мен ми се струва, че тяхната борба е безнадеждна, защото Нинова базира властта си върху една много широка основа. Тя наложи на Конгреса преди година председателят на партията да бъде избиран пряко – всичките партийни членове гласуват. Там тя е много популярна и ако се сражава някой срещу нея на тази основа, ще се получи загуба от типа 90 на 10 или 80 на 20. Фактически тя владее играта”, категоричен е Андрей Райчев.

Настоящият трус в БСП е “несравнимо по-слаб” от сблъсъка между Първанов и Станишев в миналото, защото политическият залог в основата му не е толкова голям, изтъкна Андрей Райчев.

Той е категоричен: “Никакво разцепление на БСП няма да има. Това са сънища на техните противници“.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme