Спомените на един българин за годините на социализма: “Когато киселото мляко и сиренето бяха истински”

sirene mliako socializam

Много от по-възрастните българи си спомнят с носталгия за годините на социализма в България. Тогава в магазините за хранителни стоки се продаваха много по-малко стоки – като разнообразие и количество, но бяха по-качествени от днешните “химикали, консерванти, “подобрители” “, които ни предлагат, твърдят много наши сънародници.

Представяме ви спомените за тези години на Асен Иванов от София, който е от поколението, чиято младост премина в годините на социализма у нас. Ето какво споделя господин Иванов, цитиран от изданието retro.bg (публикуваме без редакторска намеса):

kashkaval maslo socializam

Огромното многообразие от хранителни стоки днес вече не впечатлява никого. В първите месеци след промяната през 1989 година по телевизиите имаше предизборни клипове със стоки от магазини в съседна Гърция и ние седяхме с опулени очи на фона на празните български витрини. Е, днес вече и тук е така. Като застанеш пред щандовете за млека, кисели и пресни, да се чудиш кое да избереш. За съжаление обаче, днес трудно можеш да отгатнеш какво ядеш, мляко или някакъв заместител, произведен в химическа лаборатория.

През социализма в детските ми години киселото мляко се караше в млекарниците в едни метални съдове с големината примерно на легени. Човек отиваше в млекарницата с някакъв съд или по-обемна паница и си купуваше килограм или два мляко. Беше нормално да видиш човек, прибиращ се към къщи, крепящ съд с кисело мляко в ръце.

После дойдоха стъклените  буркани с картонени запушалки, а в един етап на модернизация – и с полуметализираните капачки. Едва след повече от десетилетие се сдобихме с бурканите от пластмаса, каквито ги знаем и днес. Това, което със сигурност може да се каже, е, че тогава ядяхме истинско кисело мляко, произведено от истинско прясно мляко без никакви консерванти. Капачките още на третия ден се надуваха и млякото вкисваше, можеше да се използва само за айрян или таратор. Днес едно така наречено кисело мляко може да го забравиш в хладилника и след 20 дни то ще си е все същото. И още нещо – тогава киселото мляко киселееше, днес е по-скоро сладко, отколкото кисело. Химия, консерванти, подобрители – това е днешната храна на малките и подрастващите, за съжаление.

В магазина навремето имаше само по две марки млечни продукти – кашкавал „Витоша“ и „Балкан“, овче и краве сирене, които ни увиваха в амбалажна хартия, но поне бяха истински“.

Асен Иванов, София

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme