Елена Йончева настоява да бъде разкрито кой е виновен за трагичната смърт на 20 души край Своге

Ioncheva Ninova magistrali probi

Търсим истината за състоянието на пътната настилка в България, защото мина повече от половин година от инцидента при Своге, а все още няма експертиза за състоянието на пътната настилка в този участък“.

Toва обяви говорителят на ПГ на “БСП за България” Елена Йончева, след като заедно с лидера на БСП Корнелия Нинова и други народни представилите от левицата, внeсоха искане в Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) за взимане на проби от 46 конкретни точки по гореспоменатите магистрали.

От БСП настояват европейска лицензирана лаборатория да направи анализ на настилките на магистралите “Тракия”, “Хемус”, “Марица” и “Струма”.

Тя добави, че все още няма и отговор от прокуратурата кое е довело до тежката катастрофа край Своге и доколко пътната настилка е станала причина за страшния пътен инцидент. В края на август миналата година автобус излезе от пътя край Своге и падна от гляма височина. Загинаха 20 души.

katastorfa Svoge avtobus tragedia

Припомняме, че поради съмнение, че при ремонта на пътя не е използван качествен асфалт, в края на миналото лято следователи влязоха в сградата на фирмата “Трейс Груп Холд” АД, която е била сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък край Своге. На “Трейс Груп Холд” АД не само, че нищо не им се случи, но продължават да “изпълняват” обществени поръчки за милиони, а бившата им служителка Деница Николова все още е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Treis skandal pat krai Svoge asfalt

Продължаваме нашата битка за истината и внасяме второ писмо в АПИ, в което задаваме 46 конкретни точки от магистралите „Хемус”, „Струма”, „Тракия”, „Марица”, пътя Видин – Кулата и околовръстния път на София, в които искаме да направим анализ на пътната настилка в сертифицирана европейска лаборатория“, уточни Йончева.

Тя коментира, че това са точки, които са строени или ремонтирани в последните пет години.

Йончева посочи, че тази проверка не е срещу българските строители. Тя бе категорична, че те строят качествено, стига да не им се налага “да връщат” на управляващите около 40% от парите, с които им плащат за изпълнението на обществените поръчки.

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme