Унищожителен доклад за България: Неефективна съдебна система и корупция

pokum korupcia siva ikonomika plashtane na raka

 

„Корупцията, неефективната система и липсата на отчетност продължават да бъдат основни проблеми“ в България (бел. ред.).

Това се казва в годишния доклад за състояноето на правата на човека по света, изготвен от Държавния департамент на САЩ.

Изтъкнато е, че общественото доверие в съдебната система остава ниско. Отбелязва се, че основна причина за това е разпространеното мнение, че магистратите се поддават на политически натиск.

Българското правителство може да разследва злоупотребите и корупцията, но не използва адекватно своите възможности в тази насока, поради което цари безнаказаност, се отбелязва в доклада.

По отношение на свободата на словото – от Вашингтон твърдят, че няма законови пречки, които да го ограничават. От Държавния департамент на САЩ обаче акцентират, че се засилва политическия и икономически натиск върху журналистите в България.

Отбелязва се, че много медии са собственост на корпоративни структури, които ги използват за личните си цели, както и в услуга на политиците у нас.

Задържането край Радомир на журналиста от сайта „Биволъ“ Димитър Стоянов и на румънския му колега Атила Биро е посочено като пример за произвол срещу свободата на словото. Двамата журналисти бяха арестувани, след като самите подадоха сигнал, че голяма българска фирма унищожава документи, които може да я уличат в нередности.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme