Експерт по сигурността предупреди, че Турция се опитва да предизвика опасни настроения сред българските мюсюлмани

Erdogan-enichari

Недопустимо е турският Дианет (службата, която отговаря за вероизповеданията в” Турция) да финансира Главното мюфтийство. Това може да доведе до радикализация на исляма у нас“.

Това обяви пред bTV Алекс Алексиев, който е председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания и експерт в сферата на националната сигурност.

Преди седмица пред bTV главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик обяви, че от години мюфтийството получава ежегодно финансиране от Дианета – за последните 5 години – по 2 миилона лева на година.

Темата за финансирането на Главното мюфтийство стана актуална покрай намерението на управляващите да опростят на вероизповеданието дълг от над 8 милиона лева.

Aleks Aleksiev ekspert sigurnost

Предполагам, че има някаква уговорка между ГЕРБ и ДПС за опрощаването на дълговете, защото не е съвсем нормално да се опрощават пари на една организация, която печели доста от наеми“, коментира още Алексиев.

“Трудно ми се вярва на твърденията на мюфтийството, че от наеми не можели да си платят заплатите“, добави той.

Трябва да се каже на народа – защо тази организация се финансираше от чужда държава. Още Иван Костов го направи – допусна финансирането от Турция. Дианетът работи директно под ръководството на Ердоган, който е отявлен ислямист. Говорим за насаждане на омраза, която да покълне сред българските мюсюлмани. Недопустимо е една чужда държава да управлява едно от нашите вероизповедания. От много години турският Дианет се опитва да редакилизира българското мюсюлманство. В това не трябва да има никакво съмнение“, категоричен е експерт в сферата на националната сигурност.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme