Корнелия Нинова към председателя на ДПС: Ако правителството е вредно, защо го спасявате?

GERB DPS Cvetanov Karadaia

“Необходима е промяна – стабилност имаме в бедността, в неравенствата, в битовата престъпност, в срива на икономиката и такава не ни трябва. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Панорама“ по БНТ.

Ninova BNT Panorama

ГЕРБ управляват в последните 10 години и не могат постоянно да се оправдават с миналото”, допълни Нинова. „От половин година имаме „Визия за България“. Къде са ви програмите господа, за да седнем да говорим?“, обърна се тя към гостите в студиото – Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ.

Лидерът на БСП попита, ако правителството – според ДПС, е вредно за България, защо го спасяват няколко пъти. Нинова посочи, че правителството е било спасено от ДПС, включително в нощта на приемането на Изборния кодекс.

Чухме от г-н Цветанов, че или им давате кворум, или си отиват и правителство, и парламентът“, обърна се Нинова към Карадайъ, цитирана от epicenter.bg

По отношение на срещата с кметовете във Видинско и заплахите към тях да не се срещат с нея, Нинова заяви, че в социалните мрежи може да се види видео от цялата среща, в която кметове на БСП, независими и на ГЕРБ, публично и пред телевизията казват: “Нас ни притискаха да не идваме на срещите“.

Много се говори тези дни, защо БСП е напуснала парламента. Много неверни неща се твърдят. Напуснахме по три причини. В онази нощ, когато се гласува кодексът – управляващото мнозинство грубо наруши законите на България. Например – наруши действащия закон да има машинно гласуване във всички секции или наруши закона, който изисква да бъде сменена ЦИК. На второ място, грубо посегна на граждански права, например правото с преференция да разместваш листите. Още по-важно правото по съдебен ред да искаш да обжалваш решение на някоя от избирателните комисии. Това е сериозно нарушение. Третото, заради което сме напуснали е, че това стана не в диалог с партиите. Диалог, ако има, той се води в комисиите“, каза Нинова.

Тя обърна внимание, че в нощта на приемане на Изборния кодекс е имало див пазарлък в полунощ по стаите на парламентарните групи.

Г-н Цветанов казва: „Ние поискахме по решение на ДПС да се махнат преференциите“. ДПС казва: „Искахме машинно гласуване“. Валери Симеонов казва: „Бях свидетел на сделки“. Това беше брилянтен образец на модела на Прехода и задкулисието“, подчерта лидерът на БСП.

Според нея големият въпрос не е за БСП, за ГЕРБ или за ДПС: “Ние напускаме, защото искаме върховенство на закона независимо от партийните и тесните ни и лични интереси“, каза Нинова.

На въпрос – кога депуатите на “БСП за България” ще се върнат в парламента, Нинова каза, че това зависи от управляващите и дали ще възстановят върховенството на закона, правата на хората и дали ще се води прозрачна политика пред всички.

Попитана за различията между позициите на БСП и Партията на европейските социалисти (ПЕС), Нинова отговори: “Ако на някой още не му е ясно в България – да, ние сме против Истанбулската конвенция. Няма да отстъпим от това, каквото и решение да вземат ПЕС или г-н Сергей Станишев“, изтъкна Нинова.

Единственото, което искаме, е да има честни избори и всеки да гласува свободно. Не агитираме да се гласува за БСП, а да се гласува свободно“, категорична е лидерът на БСП.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme