Съвременник на социализма в България: Ето как създадохме група за комунистически труд

proizvodstven ceh stomaneni trabi socializam

Много от по-възрастните българи си спомнят с носталгия за годините на социализма в България, когато имаше работа за всички, повече сигурност, като и наистина безплатно здравеопазване и образование. Други твърдят, че това са били мрачни години на диктатура и нищета. Всеки има право на свое собствено мнение.

Представяме ви спомените за тези години на Пенчо Пенчев от Трявна, който е от поколението, чиято младост премина в годините на социализма у нас. Ето какво споделя господин Пенчев, цитиран от изданието retro.bg (публикуваме без редакторска намеса):

Като млад учител постъпих на работа в СОУ „Петко Р. Славейков” в Трявна. Попаднах в един млад и ентусиазиран колектив от 65-има учители, разпределени в три групи: начален, среден и горен курс. През 1964 година беше поставена задача за създаване на групи за комунистически труд към заводите, фабриките, учрежденията и училищата.
Нашето училище се включи в изпълнението на тази задача. Решено бе към всеки курс да бъде изградена такава група, в която да влязат най-добрите и опитни учители. Ръководството определи за нея 5-има учители. Целта на групата бе не да се възпитава комунизъм сред учениците, а да им се помогне за тяхната успеваемост.

Изоставащите ученици бяха заведени на отчет и с тях учителите работеха на обществени начала в занималнята. Учителите си правехме взаимни посещения, които много ни помагаха. Всички уроци бяха обявени за открити и се провеждаха на много високо ниво. Бе подобрена работата с родителите. Изградихме родителска лектория, в която всеки месец провеждахме сбирки с беседа от учител. Всички учители участваха в обществения живот на града. Често изнасяхме педагогически беседи по градската радиоуредба. Работейки със слабите ученици, не забравяхме отличниците. На тях поставяхме допълнителни задачи с повишена трудност. Заплатите на учителите не бяха като сегашните, но никой не се оплакваше. Мисълта ни бе насочена към работата и успеваемостта на учениците.

Групи за комунистически труд бяха създадени и сред учениците. В тях влязоха най-добрите. Целта беше да помагат на своите по-слаби по успех другарчета.

На 24 май 1965 година бяха излъчени 35-има ударници за комунистически труд и снимките им бяха поставени при таблата с отличниците. Въпреки многото си ангажименти намирахме време за отдих и развлечение“.

Пенчо Пенчев, Трявна  

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme