Първан Симеонов: Обезсилването на преференцията е симптом на самозабравяне

rsz_izbori_vot

Рядко ще ме видите да пиша за политика тук, но не мога да се сдържа. Това с обезсилването на преференцията (гласуване, при което редът на подреждане в предизборната листа на кандидатите, които участват в изборите, може да бъде променен според желанието на гласоподавателите – бел.ред.) е симптом на известно, хм, по-общо самозабравяне“.

Това е написал в социалната мрежа Фейсбук социологът Първан Симеонов, който е изпълнителен директор на агенция “Галъп интернешънъл”. Той коментира промените в Изборния кодекс, с които праговете за преференциите при избори стават нереално високи. Промяната беше наложена на среднощно заседание на парламента с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС и НФСБ (Валери Симеонов – бел. ред.).

Parvan Simeonov sociolog

Ето и коментарът на Първан Симеонов по темата (представяме без редакторска намеса):

Рядко ще ме видите да пиша за политика тук, но не мога да се сдържа. Това с обезсилването на преференцията е симптом на известно, хм, по-общо самозабравяне. Промени не се правят така, подценяват народа. А най-големите политически грешки стават тъкмо от подценяване. Преференцията може и да има негативи, но е смислен начин да помирим гласуването за политики с гласуването за личности. И е добре да оставим хората да свикнат с нея, вместо да я заличаваме, позовавайки се на грешки на растежа или на злоупотреби. Грешки и злоупотреби може да има във всичко, но това не може да е аргумент да се правят непрестанни конюнктурни промени в същността на изборния процес”, пише социологът.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme