“Шефът на културата” в парламента Вежди Рашидов към народен представител: “Абе, малък комсомолец…!”

Vezgdi Rashidov parlament

Дебатите по гласуването на Изборния кодекс предизвикаха жесток скандал в Народното събрание.

Народните представители от “БСП за България” атакуваха управляващите от ГЕРБ, че Изборният кодекс се предлага “на тъмно”.

Крум Зарков от опозицията излезе пръв на трибуната и обърна внимание, че заседанието на парламентарната Комисия по правни въпроси е прекъснато през изминалата нощ в 00.30 часа.

Днес много от вас ще натиснете копчета, без да знаете какво правите. Още тази вечер вие ще отидете по телевизии и медии, за да разказвате за решения, които днес – в този момент, не знаете и няма как да знаете. Този парламент има 8% рейтинг. Единственото учудващо е, че все още има 8%, които вярват“, обърна се Зарков към своите колеги в Народното събрание.

Предлага ни се да гласуваме на тъмно. Вие гласувате на тъмно. Гласувате неща, които не познавате. Не знаете нито защо се правят, нито до какво ще доведат. Гласувате го по инерция и сте принудени да го направите. Дори и ние не знаем какво пише в доклада, тъй като много от текстовете, които сега ще разглеждаме бяха взети по принцип и за дообработка. Правилникът не познава приемане по принцип, но правилникът не се спазва в Правната комисия“, каза гневен Зарков.

Той обърна внимание, че повечето предложения за промени са направени между първо и второ четене.

Многократно сме критикували начина на работа на Народното събрание, но това, което се случи снощи и се случва днес, минава извън всякакви граници. Не ви ли прави впечатление, че се отнемат права на граждани? Сигурен съм, че по-голямата част от хората не могат да си отговорят на въпросите – защо, с каква цел?!”, допълни още Зарков

След него на парламентарната трибуна застана младият депутат от “БСП за България” Явор Божанков.

Това, което се случи снощи в Правна комисия, беше шамар в лицето на българския народ и тежък удар по демократичния процес. Вие заклахте българската демокрация! В 00.00 часа през нощта председателят на Правната комисия “на коляно” преценява българските граждани – кои актове в изборния процес ще могат да обжалват и кои – няма. От 48 акта, останаха 11. Тогава г-н Кирилов полузаспал започна да преценява кои са важни и кои не са“, каза още Божанков.

Той алармира, че така се отнемат демократични права на българския народ.

Ритуално г-н Кирилов заклахте преференциалния вот, по предложение на ДПС. Това стана с вашите гласове и с благата подкрепа на Патриотите. След вчерашния ден Патриотите нямат право да носят това име, защото или си патриот, или си с българския народ, или си предател и си против него. Средно положение няма – или сте във властта или сте извън нея. Подложени сме на произвола на една шайка каза Божанков с емоционален тон.

Истинка буря обаче предизвика Вежди Рашидов от ГЕРБ, който е председател на Парламентарната комисия по култура и медии. Той размаха пръст от трибуната срещу младия Божанков.

Абе, младеж – комсомолец. Не си ли много малък да ми викаш „шайка“, бе. На кое си мислиш, че ще викаш шайка?! Колеги, в този парламент децата на тези години – „шайка“, не може да ми викат... Това да не ти е комсомолска среща“, изрепчи се Рашидов.

Думите му предизвикаха гневни брожения сред редиците на социалистите. Десетина депутати скочиха от банките и се устремиха към трибуната. Спряха ги квесторите. Цвета Караянчева отне микрофона на Рашидов и го помоли да се изказва уважително към депутатите.

Откъде накъде вчерашно момченце ще ми вика “шайка”?! “, продължи Рашидов.

Божанков поиска да се качи на трибуната и се извини на депутатите от ГЕРБ за думите си.

Поднасям своето извинение към вас, тъй като в моя речник думи като “шайка” няма. Тя е от речника на ваш колега, който така ви оприличава всички от ГЕРБ“, каза младият депутат. Той явно има предвид книгата на Антон Тодоров – “Шайка”, посветена на ГЕРБ и цялото й ръководство.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme