БСП: Правителството на Бойко Борисов дава 1 500 000 000 лева на частни фирми, но без конкурси

rsz_lazarov_borisov_pavlova

Държавното дружество “Автомагистрали” ЕАД е прехвърлило строителството на новите участъци от автомагистрала “Хемус” на около 50 частни фирми. Това обявиха от БСП, които се позоваха на документи.

Социалистите не са против фирмите, а са срещу “системата” на правителството на Бойко Борисов, което заобикаля правилата при разпределянето на обществения ресурс. Става дума за разпределението на 1 500 000 000 лева, които кабинетът даде за строителството на магистралата. Тези средства са изцяло от бюджета на Република България, тоест те са собственост на българските граждани. Социалистите смятат, че тези пари няма да бъдат “усвоени” от държаваната “Автомагистрали” ЕАД, а от частни фирми, които стават “подизпълнители” на изграждането на новите лотове от АМ “Хемус”. Това става и ще стане, без да са обявени конкурси за за възлагане на обществени поръчки, твърдят от левицата.

Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев помоли фирмите подизпълнители да не протестират, защото БСП не обвинява тях.

Виновна е системата и държавата, която заобикаля обществените поръчки“, отбеляза той и не пропусна да отбележи, че в списъка има познати от миналото “герои”. Сред тях са “ПСТ Груп”, бившата “Агромах”, която вече е “Грома Холд”, “Галчев инженеринг”, които се прочуха с ремонтите на НДК, както и строителите на Ларгото – “Пътища и мостове”. С някои от тях “Автомагистрали” сключва договор за изпълнение, за доставка на техника и материали.

Какво всъщност ще прави “Автомагистрали” – просто ще следи един процес, който ще се извършва“, заключи Кирил Добрев.

И още едно смущаващо събитие, което е свързано с пътното строиетлство у нас – консорциум начело с фирмата “Джи Пи Груп” подписа вчера договор за изграждането на тунел “Железница” на автомагистрала “Струма” за над 185 млн. лв. без ДДС. Това беше официално съобщено вчера от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Компанията, за която имаше “витаещи съмнения” у премиера Бойко Борисов, че е свързана с шефа на “Лукойл България”, беше обявила официално, че се отказва от поръчката.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme