Кметове на БСП обясниха защо напускат Националното сдружение на общините

Ninova kmetove BSP

БСП напусна Националното сдружение на общините в Република България. Причината – управляващите от ГЕРБ насочват по-голяма част от средствата към районите, които се управляват от техни кметове или от представители на ДПС.

Решението беше обявено от кмета на Гоце Делчев Владимир Москов, който е и зам.-председател на социалистическата партия.

Няколко месеца настoявахме за изготвяне на правила и обективни критерии за разпределението на средствата, отпускани с постановлението на Министерски съвет за общините. Такъв документ Управителния съвет (УС) на Националното сдружение на общините в Република България не прие, въпреки нашето настояване. Поради това  обявяваме несъгласието си и ние – членовете на УС от БСП, оттегляме участието си от работата му“, заяви Москов.

От “Позитано” 20 съобщиха още, че ръководството на БСП, кметове и председатели на общински съвети, както и делегати на Общото събрание на Сдружението на общините от партията са провели среща в централата.

Взето е решение – кметовете от левицата, който са членове на Управителния съвет (УС) на Националното сдружение на общините в Република България, да го напуснат.

Причината – дългогодишната и целенасочена политика на правителството на Бойко Борисов за разделение на кметовете според политическата им принадлежност, с което се наказват жителите на общини, управлявани от БСП.

Многократно сме алармирали, че средствата, разпределяни извън бюджета с  решение на МС, се насочват към общини на ГЕРБ и ДПС. Финансирането се прави без критерии и процедури. Напускаме УС на Сдружението в знак на несъгласие с тази политика и липса на всякаква чуваемост от страна на правителството за проблемите на местната власт“, е позицията на БСП.

Социалистите неведнъж алармират, че парите за общините се разпределят “на тъмно” от кабинета.

На 27 декември миналата година по време на среща в централата на БСП беше обявено, че кметовете на партията обмислят да напускат УС на НСОРБ, ако не се реши въпросът с разпределянето на средствата. Това стана, след като на 19 декември Министерският съвет отпусна 146 милиона лева на български общини. Тогава стана ясно, че по-голяма част от тези пари са дадени на общини, които са под контрола на ГЕРБ или на ДПС.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme