Лидерът на социалистите в София с важна инициатива в памет на Сергей Антонов

Sergei Antonov

Председателят на БСП – София и на групата на социалистите в Столичния общински съвет (СОС) Калоян Паргов ще представи за гласуване доклад за поставяне на паметна плоча на Сергей Антонов.

pargov-bsp-sofia

Това ще стане на заседанието на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие утре (понеделник) в 12,00 часа в Столична община. Предложението е монументът да бъде поставен на територията на Терминал 1 на Аерогара “София”.

Идеята за поставянето на паметна плоча на обвинения, а след това оправдан за покушението срещу папа Йоан Павел II служител на БГА “Балкан”, е на Инициативен комитет “Памет за Сергей Антонов”. В него членуват български общественици, културни дейци, професори, военни и дипломати. Срред тях са външните министри Виктор Вълков и Любен Гоцев, народният представител и бвиш министър на културата Вежди Рашидов, двукратният олимпийски шампион по борба Боян Радев, ген. Стоян Топалов, почетен председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и други.

Средствата за изработването и поставянето на паметната плоча ще бъдат изцяло за сметка на Инициативния комитет “Памет за Сергей Антонов”.

Освен за поставяне на паметна плоча, Инициативният комитет предлага и улица “691” в квартал “Красно село” в София да бъде преименувана на “Сергей Антонов”.

Както е известно, служителят в представителството на БГА “Балкан” в Рим е арестуван на 25-и ноември 1982 година. Той е обвинен, че по поръчение на българската държава и чрез турския гражданин Мехмед Али Агджа на 13-и май 1982-а е организирал атентата срещу папа Йоан Павел II.

Сергей Антонов е централна фигура в съдебния процес, който продължава близо 4 години.

Антонов е осъден несправедливо в скалъпения съдебен процес и лежи в италианския затвор “Ребибия” 1223 дни. Там българинът е подложен на огромен натиск да признае престъпление, което не е извършил.

На 28-и март 1986 година италианският съд оправдава Сергей Антонов “поради липса на достатъчно доказателства”. Представителите на Инициативен комитет “Памет за Сергей Антонов” са категорични, че той е проявил истински героизъм, тъй като евентуално негово признание – за съпричастност на страната ни и нейните служби за сигурност в атентата срещу папа Йоан Павел II, щеше дълги години да тежи като прокоба над България.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme