Корнелия Нинова за ромите: Законът в България е еднакво задължителен за всички граждани и той трябва да се прилага с пълна сила

romi cigani agresia

През последните седмици имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на дневен ред въпроса за интеграцията на ромите. Очевидно е, че правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал“.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.

По думите ѝ през последните седмици по темата много се говори от всички, но не се прави нищо конкретно.

Лидерът на БСП посочи, че партията предлага няколко решения на проблема с интеграцията на ромите

Първата изходна точка, от която тръгваме, е, че законът в България е еднакво задължителен за всички български граждани и той трябва да се прилага с пълна сила еднакво за всички. Ако искаме дългосрочно да решим този проблем, според нас има няколко действия, които трябва да предприемем. Дългосрочно този проблем може да се реши с образование, образование и пак образование“, подчерта лидерът на БСП.

Тя каза, че очевидно не работи начинът, по който ГЕРБ подхождат – да се издирват децата и да се водят принудително на училище.

Това е борба с последствията. Искаме да се занимаваме с причината за това състояние. Ето защо предлагаме да отпадне принципът парите да следват ученика и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети“, заяви лидерът на БСП.

rsz_1ninova_parlament

Корнелия Нинова посочи, че проблемът е свързан и с политиката по социални помощи и семейни помощи за деца.

Предлагаме да се спират всички помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст“, каза още Корнелия Нинова.

Ще предложим да се засилят наказанията на лица, които живеят на съпружески начала с малолетни“, заяви тя.

БСП предлага и мярка, касаеща Наказателния кодекс: “Да се засилят наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, непълнолетни. Това, което е известно в обществото като деца раждат деца, просто трябва да спре. Начинът, който предлагаме това, е да се засилят наказателните мерки в Наказателния кодекс за такива лица. В момента в някои от тези случаи се допуска обществено порицание, глоба и т.н. Това не е достатъчно наказание както за такива лица, които живеят на съпружески начала, така и за родители, които допускат децата им да изпадат в това състояние“, подчерта Корнелия Нинова.

Тя допълни, че БСП ще внесе законодателните си иницаитиви за интеграцията на ромите следващата седмица. Лидерът на БСП посочи, че мерките са разписани и в проекта “Визия за България”.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme