Не послушаха президента Радев – въвеждат тайните арести, така ще задържат дори деца

arest gena

Депутатите отново гласуваха спорни промени в Наказателния кодекс. С тях се дава възможност на прокуратурата да поиска запазването в тайна (за срок до 48 часа) на факта, че дадено пълнолетно лице е арестувано. Още по-тревожно е, че се дава възможност за таен арест на непълнолетни лица. За цяло денонощие родителите им няма да знаят къде са и какво се случва с тях. Има обаче изискване да бъде уведомена Агенцията за закрила на детето, за която е известно, че се “грижи” много за правата на децата. “Тайната” на ареста можела да бъде наложена само със санкция на съда.

Тези промени станаха факт, след като 137 депутати гласуваха против ветото, наложено от президента Румен Радев.

Само 43 народни представители от “БСП за България” подкрепиха държавния глава. Социалистите възразяват срещу ограничаване на основни права и са несъгласни родителите да са в неизвестност относно децата си.

Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага“, гласят мотивите на президента, защитени вчера от правния му секретар проф. Емилия Друмева на заседанието на правната комисия, която първа отхвърли ветото.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme