Официалната статистика показва, че българите сме много по-бедни

bednost

Само 11,3% от населението в страната е имало доходи от над 740 лева на месец, обявиха от Националния статистически институт (НСИ).

Оказва се, че според най-актуалните данни (2017 година – бел. ред.) малко под 800 хиляди българи могат да се похвалят с месечни доходи, които стигат за покупката на един хубав и голям хладилник, без да избират от луксозните модели.

Средният годишен доход на човек е бил 5586 лева (данни за 2017 година – бел. ред.), което прави по 465 лв. на месец.

Сумата е твърде малка, но парите в едно домакинство се разделят между всичките му членове. Поради това – дори един от родителите да получава висока заплата, ако в семейството има пенсионер, безработен или дете, средният доход на човек пада значително.

В България дори 11-те процента най-заможни граждани имат доста ниски доходи, на фона на стандартите в Европейския съюз.

Средният годишен доход на тези 11,3% от населението, които влизат в групата на хората с най-големи финансови възможности, всъщност е бил 13 172 лева., което прави по близо 1100 лв. на месец. Оказва се, че ако в семейството има две деца, заплатите на двамата родителите трябва да са общо над 4390 лева и те да живеят отделно от бабите и дядовците, за да влязат в групата на най-преуспелите 11% от населението.

Те дават за храна 24,2% от парите си, докато най-бедните – цели 44% от средствата си. Бедните се изхранват предимно с хляб и брашно, а заможните ядат доста по-разнообразна храна, твърдят от НСИ.

Заможните отделят 5,9% от парите си за развлечения и отдих, а бедните – само 2,1 процента.

Най-бедните нямат дори пари за цигари. На година те пушат средно по 305 цигари, а хората с високи доходи – средно по 1346.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme