Популярен наш актьор: С пенсия от 170 лева как да живея?! Скоро ще ровя по кофите

bednost_pensia_starost-3

С пенсия от 170 лева как да живея?! Евентуално със 190, ако ме хване индексацията. Дано не стана клошар, но натам съм се запътил. Май ще ми се наложи и аз да бъркам по кофите“.

Така тъжно актьорът Филип Трифонов сподели болката си, че не може да получи достойна пенсия, защото нямал достатъчно стаж за пенсиониране. От Националния осигурителен институт твърдят, че след 1989 година актьорът е бил основно на свободна практика и не е плащал социални и здравни осигуровки.

Filip Trifonov aktior

Звездата от филма “Момчето си отива” от няколко години се бори да се пенсионира с по-висока пенсия, но това така и не може да се случи.

Трифонов дори насотя да получи от държавата – пенсия за особени заслуги към нацията в размер на 700 лева. Искането му беше отхвърлено от “експертите” към Министерството на културата, които разгледаха молбата му.

През миналата година специална пожизнена пенсия получиха оперната певица Александрина Милчева, археологът Мария Чичикова, пианистът проф. Иван Дреников, актьорът Павел Поппандов и композиторът проф. Петър Льондев. Петимата бяха отличени със 700 лева “за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата”.

Аз не заслужавам ли подобно отношение? Трябва ли да изброя всички филми, в които съм участвал, а те са над 37, плюс театрални постановки. Имам повече от 9 награди. Нямам ли и аз принос към изкуството у нас?!”, пита Трифонов.

На няколко пъти той се опитал да продаде на приятели книги от богатата си библиотека, за да може да си плаща парното.

Единственият плюс за него е фактът, че поне в градския транспорт може да се вози безплатно.

Добре, че станах почетен гражданин на София. Това ми е моралната утеха, че иначе и билетите станаха скъпи“. Това споделя Трифонов – къде на шега, къде на сериозно.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme