Борци против корупцията: Още една скандална “сделка” на Гинка Върбакова, фирма на майка й дължи 1 000 000 евро

Ginka Varbakova plakat

Има нови данни, които подсказват за нарушение на закона при сделката между Община Пазарджик и фирма “Риал Стейтс” за изграждане на фотоволтаичен парк.

Това обяви в свое официално съобщение неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ). “Риал Стейтс” е собственост на майката на придобилата популярност Гинка Върбакова, която чрез своята компания – „Инерком България“, иска да закупи българския бизнес на ЧЕЗ. От Антикорупционния фонд са сезирали прокуратурата, че местната власт не полага достатъчно грижи за стопанисването на общинското имущество в Пазарджик.

Случаят с фотоволтаичния парк стана известен в края на ноември миналата година. Тогава АКФ алармира, че Община Пазарджик изобщо не си търси дължимо обезщетение от 1 милион ево от “Риал Стейтс”, която не е изградила парка съгласно заложените в договора параметри – 50 мегавата за 32 месеца. Досега обаче в експлоатация са въведени само 2,45 мегавата. Оказва се, че срокът за изпълнение на инвестиционния проект, който струва поне 400 милиона лева, е удължаван посредством няколко анекса. Не е ясно на какво основание са подписани те. Липсват данни за решения на Общински съвет в Пазарджик по въпроса.

В началото на 2018 година “Риал Стейтс” продава за 977 915 лева два от парцелите, които са й “прехвърлени” от Община Пазарджик за изграждане на фотоволтаичния парк. Тази сделка поставя под съмнение – дали интересите на Общината са защитени. Тя е сключена, въпреки че – по договор, парцелите не може да се отчуждават до въвеждане в експлоатация на соларния парк.

Съгласно Регистъра на разпоредителните сделки на Община Пазарджик – данъчната оценка на имотите, на които е трябвало да се появи соларния парк, е 1 600 000 лева, но те са “прехвърлени” на фирмата “Риал Стейтс” срещу само 500 хиляди лева. Решението на Общински съвет в Пазарджик за сделката обаче е взето малко преди промяната в Закона за общинската собственост от 13 юни, 2008 година. След тази промяна – разпореждането с общинска собственост, не може да се извършва на цена по-ниска от данъчната оценка. Подпис под договора – от страна на “Риал Стейтс”, слага Стоян Беличев, който сега е изпълнителен директор на “Автомагистрали” ЕАД. Това дружество ще строи голяма част от магистрала “Хемус” срещу 1,35 млрд. лева – бюджетни пари.

Припомняме, че през 2015 година кметът на Пазарджик Тодор Попов попада във фокуса на вниманието заради луксозен имот в село Паталеница, който категорично не отговаря на официалните му финансови възможности. Става въпрос за имение на стойност 1 500 000 лева, в което кметът на  Пазарджик живее по това време. Започна и проверка, но поне досега пред съда не е представено нищо, което да касае дейността на Попов като кмет и като гражданин, пише изданието actualno.com

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme