Омбудсманът Мая Манолова отново застава в защита на гражданите

Manolova

Омбудсманът Мая Манолова започва годината с три жалби в Конституционния съд. Тя ще атакува цената на водата, закона за горивата и промените в закона за държавния бюджет. 

Подготвям конституционна жалба срещу текстове в закона за ВиК. Например текста за единната цена на водата в рамките на една територия. Не се държи сметка нито за системата на водоснабдяване, не се държи сметка за инвестициите, качеството. Така в малките населени места спонсорират по-заможните, а всички граждани спонсорират ВиК дружествата, които могат да си позволят загуби, течове, защото има кой да им плати сметката“, обясни Мая Манолова пред “Нова телевизия”.

Омбудсманът съобщи, че подготвя конституционна жалба и срещу новите изисквания в Закона за горивата.

Законът за горивата е тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но е удар и срещу българските граждани в качеството им на потребители, защото фалитът на малките бензиностанции ще доведе до засилване на монополизма. В Закона са заложени непосилни изисквания за висок уставен капитал, абсурдни изисквания за складовете, вместимост на съдовете, брой бутилки за втечнен газ. Закон, който притиска в ъгъла малките търговци на горива“, каза Манолова.

Третата конституционна жалба, която подготвя, е свързана с промени в Закона за държавния бюджет.

Тя е срещу уволненията на държавни служители, придобили право на пенсия, на които в момента законът позволява и те работят на държавна служба, с едни промени през Закона реално Народното събрание уволни хиляди хора, а на други хиляди забрани да кандидатстват за държавна служба“, заяви омбудсманът.
Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!
loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme