Обявиха важна новина за пенсионерите, някои ще получат по-малко през месец януари

rsz_pensioneri_pensia_poshta

Изплащането на пенсиите за месец януари започна днес и ще приключи на 21 януари, съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ).

Пенсионерите с инвалидна добавка ще получат по-малко пари през януари. От тази година на мястото на инвалидните добавки те ще имат нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от социалните.

Промяната обхваща близо 340 000 пенсионери с ТЕЛК, взимали инвалидна добавка около 30 лева.

Досега добавките се изплащаха от НОИ, но от януари вече ще ги изплаща Агенцията за социално подпомагане. Това обаче ще доведе до забавяне на парите, защото социалните – за разлика от НОИ, изчакват да мине съответният месец и правят плащането в следващия. Януарската сума ще бъде платена до 15 февруари. Тя ще бъде в по-висок размер и ще се актуализира годишно, защото е обвързана с линията на бедност, заяви социалният министър Бисер Петков пред bTV.

rsz_biser_petkov_socialen_ministar

Минималният размер на помощта, която ще получават хората със степен на увреждане – от 71% до 90%, е 52,20 лв., обясни Петков.

Голяма част от тези 340 000 пенсионери получават месечни добавки за социална интеграция от Агенцията за социално подпомагане. По данни на АСП става дума за 290 000 души. Те ще си получат добавките за  декември през януари и съответно няма да имат никакви задължения да правят постъпки, защото по служебен път новите месечни помощи ще им бъдат изплащани, посочи министърът.

Около 50 000 пенсионери, които не получават месечни интеграционни добавки от Агенцията за социално подпомагане, би трябвало да подадат заявление-декларация в Дирекцията за социално подпомагане по настоящия си адрес- до края на март, за да получават новата месечна помощ, добави Бисер Петков. Става въпрос за хора, които досега не са получавали такава добавка. Те можело да получат информация от НОИ и от “Български пощи”.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme