Няма прошка! Удариха ни с по-високи цени на водата

voda cena shokovo vdigat
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши, че от 1 януари 2019 година водата в 27 населени места ще поскъпне – с между 5 и 25 стотинки на кубик. В София поскъпването е с 9,7%, във Варна – 4%, Русе – 6,2%, Бургас – 9,71%, Благоевград – 7,2%, Смолян – 5,8%, Пловдив – 0,6%.Природният газ поскъпва с 3,51% от Нова година. Не се очаквало това да се отрази на крайната цена на топлата вода и парното.

 

protest KEVR voda Komisia energiino vodno regulirane

Докато Комисията за енергийно и водно регулиране заседаваше, пред сградата имаше протест на граждани, които не са доволни от покачването на цените.

Част от протестиращите носеха плакат с надпис “Убивате ни с тока, водата и парното. И за въздуха ли ще трябва да плащаме?”.

Компанията взима водата за 36 стотинки, а ни я продава за 2,68 лева. Представяте ли си какъв грабеж в момента се извършва от тези, които са в Комисията за енергийно и водно регулиране“, каза един демонстрант.

Решението – според протестиращите, се взема от правителството на Бойко Борисов, а не от независимият регулатор. Въвеждането на новите данъци също бе критикувано от хората: “Почти 60-70 процента направиха за “Гражданска отговорност”. Всички телевизии обсъждат възможността да плащаме за преминаването по Северната тангента. Е, по-брутално управление на България едва ли сме имали?!”.

Нови протести ще има в началото на януари, казаха граждани.

Най-скъпа обаче ще е водата в Шумен. Там от Нова година за кубик ще се плащат 3,40 лева.

Над 3 лева ще струва водата и в Добрич, Силистра, Варна, както и във Враца.

За Видин скокът може да стигне до 22 процента, но това ще стане само ако бъде въведена новата услуга „пречистване на вода“. В противен случай увеличението ще от 6 на сто.

Поевтиняване на водата от Нова година има само в Кърджали. За Стара Загора и Хасково решение няма, тъй като бизнесплановете на тамошните ВиК-дружества ще бъдат готови през януари.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme