Народен представител към ГЕРБ и ДПС: Гражданското общество не може да търпи пълзящия тоталитаризъм, който въвеждате

rsz_boiko_borisov_premier_glasuvane_parlament

Гражданското общество не може да търпи пълзящия тоталитаризъм, който въвеждате“.

С тези думи депутатът от парламентарната група на “БСП за България” се обърна към ГЕРБ и другите от управляващата коалиция, но и към ДПС. Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и зам.-председателят Хамид Хамид (ДПС) заедно внесоха скандалните промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, които днес бяха гласувани на второ четене от Народното събрание. Те предвиждат отнемането на имуществото на българските граждани, дори и когато те са признати за невинни от съда.

iankov

Красимир Янков заяви, че Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) става инструмент за експроприация на неудобни на системата хора. Той смята, че промените на ГЕРБ ще доведат до осъдителни решения спрямо България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Тези пари ще бъдат платени от българските данъкоплатци, каза Янков.

Друг депутат от “БСП за България” – Пенчо Милков, каза, че не приема да се отнема имущество на човек, чието дело е приключило, и то не по други причини, а защото въз основа на всички доказателства той е признат за невиновен. Той даде пример със сходната процедура по Данъчно-осигурително процесуалния кодекс (ДОПК), при която “необясними доходи”, т.е. върху които не е платен данък, не се отнемат в полза на държавата, а притежателят им се глобява и се изисква от него да ги плати. И попита защо в единия случай се отнема – според приетите днес промени, а в другия не се отнема – според ДОПК.

Народният представител от левицата Валери Жаблянов пък определи измененията като псевдозаконодателен произвол, срам за всяка правна професионална общност и компромис с правата на гражданите, правния ред и демокрацията. Той заяви, че не може признат от съда за невинен човек да търпи санкции, каквато е гражданската конфискация. Репликира го Данаил Кирилов (ГЕРБ), който попита Жаблянов дали е чел конституционното решение, според което гражданската конфискация не противоречи на основния закон. Кирилов каза още, че цени патоса на Жаблянов, и му отвърна, че БСП може да се опита да отмени тази промяна, когато може.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme