Борец против корупцията: “Гражданската” конфискация на имущество застрашава основни човешки права

pari

“Гражданската” конфискация все повече няма да е гордостта на България.

Това заяви пред БНР ( bnr.bg) Атанас Славов – експерт в Антикорупционния фонд.

Днес депутатите приеха на първо четене промени в Антикорупционния закон. Те предвиждат Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ)  да отнема имуществото на даден човек, дори той да е оправдан от съда.

Атанас Славов, който е преподавател по конституционно право и адвокат, смята, че начинът, по който беше въведена “гражданската” конфискация, застрашава основни човешки права.

Всичко това са потенциално осъдителни присъди срещу България в Страсбург“, смята юристът.

Atanas Slavov Antikorupcionen fond urist

Като знакови събития Славов посочи прекратените проверките срещу Делян Пеевски и унизителното задържане на кмета на район “Младост” Десислава Иванчева.

Стандартът за преценка на комисията – затова кога имаме хипотеза на незаконно придобито имущество, е съществен проблем“, смята още Атанас Славов. Той подчерта, че този стандарт трябва да е ясен и публично обявен, за да може да няма съмнения за двоен стандарт.

Различен е критерият за вината на обвиняемия и от друга страна за незаконно придобитото имущество, смята експертът.

По думите му парламентът не изпълнява законовите си задължение за обществени консултации с всички заинтересовани страни. Според него това все повече се очертава като тенденция. В доклада на Европейската комисия изрично се подчертава непредвидимия характер на законодателния процес в България.

“Препоръките от евродоклада за България бяха „удавени“ в шумните фанфари от документа, но тепърва ще виждаме ефекта”, предупреди Атанас Славов.

Той прогнозира, че мониторингът ще бъде заменен с много по-сериозни контролни механизми.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme