Европейският парламент прие предложение на Сергей Станишев, което е много важно за България

Sergei Stanishev

Европейският парламент одобри с голямо мнозинство доклада на българския евродепутат и президент на ПЕС Сергей Станишев. Евродепутатите подкрепиха  приемането на България и Румъния в Шенген с всички граници.

Текстът на Станишев беше одобрен с 514 гласа „за“, 107 „против“ и 38 „въздържал се“.

Така Европейският парламент обнови своята позиция по въпроса и направи силна заявка за рестартиране на процеса по присъединяване на България в Шенгенското пространство.

Радвам се, че след процес, продължил близо година, усилията се увенчаха с успех и докладът беше приет с голямо мнозинство. Благодаря на колегите – евродепутати за подкрепата и доверието, не само към мен като докладчик, но и към страната ни. България по всеобщо мнение – в Европарламента, трябва незабавно да стане пълноправен член на Шенген, и то с всички граници едновременно – сухопътни, морски и въздушни. Това е сериозен успех за България. Днес категорично отхвърлихме опасната идея, идваща от десни и либерални правителства, за поетапно приемане – първо с въздушни и морски, а после – евентуално, със сухопътни. Рискът е премахването на сухопътните граници да се отложи за неопределеното бъдеще при неопределени критерии. Те обаче са много по-важни – от икономическа и социална гледна точка, заради огромния поток от товари и туристи през границите ни с Гърция и Румъния. Хиляди коли се струпват от двете страни на гръцката граница по празниците и особено през летния сезон. Само за 2017 година над 1 млн. 300 хил. български граждани са пътували до Гърция, а 1 млн. 270 хил. гърци са посетили страната ни“, заяви Станишев след гласуването.

Shengen

Приемането ни в Шенгенското пространство обаче зависи от Европейския съвет – ръководителите на правителствата на страните от Европейския съюз.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme