Животът при социализма: Българите ходеха на почивка с карти на символични цени, които им даваха от работата

pochiven dom Hisaria socializam Balkanturist

В годините на социализма в България, които сега някои „експерти“ определят като „изгубени“, трудещите се хора редовно ходеха на почивка с карти – на символични цени, които им осигуряваха от работота им. Децата им посещаваха пионерски лагери. Много хора получиха от държавата жилища или си построиха домове. За да ги платят, „теглеха“ нисколихвени заеми от държавните банки, които изплащаха със символични месечни вноски. За тези „мрачни“ години си спомня Елена Димитрова от Асеновград, която е от поколението, чиято младост премина в годините на социализма у нас. Ето какво споделя госпожа Димитрова, цитирана от изданието retro.bg (публикуваме без редакторска намеса):

В държавните предприятия навремето имаше разпределение на фонд СБКМ, който се заделяше ежемесечно от печалбата (социално-битови и културни мероприятия). Имаше и друга група трудещи се занаятчии, които се организираха в трудово-производителни кооперации (ТПК) по браншове – шивашки, обущарски, мебелни, ремонтстрой, бръснарски. Имаше и инвалидни кооперации, на които държавата отпускаше субсидии.

Ръководствата на всички предприятия много помагаха за образованието и културата на работниците си. Например в ТПК „Освобождение” в Горна Оряховица се провеждаха четения и обсъждания на произведения на наши поети и писатели.

За работещите с вредни вещества ежедневно се даваха бурканче кисело мляко безплатно и се осигуряваха карти за балнеолечение. Всички кооператори получаваха по желание карти за отдих в почивните домове във Варна, Обзор, Несебър, Вършец, Банкя, Бяла и др. А за децата им се набавяха карти за пионерски лагери.

Чрез създадена взаимоспомагателна каса много кооператори си помогнаха и си построиха жилища.

А когато се изготвеше годишният баланс и се начисляха дивидентите след одобрение на Централния кооперативен съюз, което ставаше обикновено около 1 март, се устройваше голямо осмомартенско тържество в луксозния ресторант на града. А кооператорите можеха както усърдно да работят, така и от сърце да се веселят.

Елена Димитрова, Асеновград“.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

  1. Системата на социализма в много отношения е по-справедлива от настоящия феодално олигархичен режим, криещ се зад фасадата на либерална демокрация – бла, бла. Дивотиите при социализма се реализираха от милицията в резултат на параноята , простотията и т.н. на управляващите. Същите обаче видяха, че при соца по – трудно се краде отколкото при „демокрацията“ и съответно смениха режима. И преди не ги интересуваше много народа но философията на строя ги принуждаваше. Сега това отпадна и народа се превърна в материал.

  2. Тука сега се опитват да ни внушат, че едва ли не всички ходели на почивка евтино от предприятието и пр. Според статистиките (от времето на социализма) обаче на почивка са ходели едва към 10-15% от населението. Това може да видите тук: https://kiselec1.blogspot.com/2018/05/blog-post_21.html
    Спомням си, как баща ми за цялото време ходи само веднъж или два пъти и то по здравословни причини. Иначе май само по-големите началници или партийци са се уреждали.
    Това с което се занимавате в такива статии граничи с фалшифициране на данни!

  3. абсолтно вярно е написаното, и почивките и картите за почивка и лагер за децата бяха по 20 дни а не по 5 или 7 които с клизма се взимат от шефа. сега има хора които не смеят да вземат отпуск за да не загубят работа както е в щатите. Очевидно човекът написал горния коментар не е живял при социализма а само слушал развалени преразкази

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme