Президентът Радев защити нашата енергийна сигурност и работните места в енергетиката

prezident Radev Katovice forum

България приема и изпълнява всички изисквания от Парижкото споразумение за климата, но отхвърля завишените изисквания, защото те трябва да са съобразени с националните ни интереси“.

Това заяви президентът Румен Радев пред участниците в конференцията на ООН за промените в климата в полския град Катовице.

А за нас това означава запазване на нашата независимост в енергетиката във въгледобива и защита на нашата конкурентоспособност, на нашата независимост в енергетиката, защото въгледобивът ни гарантира една пълна независимост от външни доставчици“, уточни държавният глава, цитиран от БНР.

Румен Радев смята, че България трябва да бъде много по-активна и да използва всички европейски програми и иновационни фондове за преструктуриране на въгледобива, за разработка и внедряване на нови екологично чисти форми на енергия:  “Но когато говорим за екологично чиста енергия, нека не забравяме, че е много важно да имаме сигурна, предсказуема енергия. В това отношение Европа също може да ни помогне много, ако не създава пречки както в миналото, по пътя на руските доставки на газ за България. Не само за България, а и за самия Европейски съюз“, каза президентът.

Той посочи, че страната ни е на път да преизпълни целта за намаляване на вредните емисии във въздуха – с 20 процента за 2020-та година в сравнение с 1990-а. През 2016-а година емисиите на парникови газове в България са намалели с 49 на сто, в сравнение с 1989-а година и с 4,4 на сто в сравнение с предходната 2015-а.

България продължава да работни с всички партньори за пълното прилагане на Парижкото споразумение“, заяви Радев.

На конференцията на ООН за промените в климата в полския град Катовице – държавни и правителствени ръководители от цял свят и представители на международни организации, обсъждат как да бъде приложено Парижкото споразумение от 2015 година, чиято цел е да бъде ограничено глобалното затопляне.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme