Проф. Искра Баева с интересен коментар за Октомврийската революция в Русия

Rusia miting Oktomvriiska revolucia

Постиженията на западните социални държави нямаше да са възможни без Октомврийската революция в Русия и създадената от нея алтернатива на капитализма, каквато представляваше СССР.

Това мнение изрази пред БНР историкът проф. Искра Баева по повод 101-вата годишнина от есента на 1917, когато болшевиките взимат властта в Русия.

Като всяка голяма Революция, Октомврийската оставя своите последствия и поуки за бъдещето. Не бива да забравяме, че Октомврийската революция е опит за изграждане на социално справедлив свят с методи, които не могат да го осигурят. Насилието дава своите отровни плодове и унищожава и най-светлите идеи“, смята Баева.

Iskra Baeva

Октомврийската революция създава алтернатива на господстващата капиталистическа система, която я кара да се съобрази със социалните постижения или поне със социалната пропаганда на СССР“, допълва историкът.

Според нея след събитията в края на 80-те и началото на 90-те изчезва конкуренцията на международната сцена, с което се връщат и “старите порядки” на капитализма.

Винаги за човечеството е добре да има алтернативи, които се борят, и в тази борба успяват да реализират поне някакви човешки цели“, заяви Баева.

Според нея самата Октомврийска революция има по-голяма цел от взимането на властта в Русия.

“Болшевиките и Ленин взимат властта с определена цел – да реализират идеите на Маркс”, разказа Баева.

По-късно Ленин се опитва да се върне към определени капиталистически практики чрез неговата Нова икономическа политика в рамките на СССР, но този курс е прекъснат от Сталин.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...
  1. ТОВА Е САМОУПРЕДЕЛЕНИЕ НА самите превратаджии, които узурпират правителството на социалистите начело с Александър Керенски. По същността си този преврат поставя началото на огромен социален експеримент, желан от западните сили да се провери на практика теоритичната постановка, как ще тръгне държавно-монополистическия капитализъм, по-висшата фаза на капитализма. Там, където има пари, капитали, строят е КАПИТЛИСТИЧЕСКИ. Искра Баева май че дълго време още няма да се освободи от натрапените сталински мантри. А като професор не бива да отрича същността на капитализма-ВЛАСТ НА КАПИТАЛИТЕ, тоест на парите. Нека Искра Баева обясниш, защшо е имало 300 000 германска армия на разположение на Ленин??на самата територия на Россия.

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme