Спомени от годините на социализма, когато цените на храните бяха други и пенсионерите живееха добре

hranitelni stoki socializam magazin

Помните ли цените през последните 5-6 години, преди 1990 година?

Прясното мляко беше по 30 ст, киселото по 22 стотинки. Кравето сирене беше 2.60 лв., ментета никога не е имало. Замразената скумрия беше 1.20 лв. килото, а бурканче с лютеница – 60 стотинки. “Русенското варено”, ама не от карантии, каквото е сегашното, беше 1.30 лв.

“Македонската” наденица беше 3.30 лева килото, ама от месо. Кифлата струваше 15 ст., баничката със сирене – от 15 до 20 стотинки. Литър швепс – 60 ст., без бутилката. Вино се намираше и по 90 стотитнки за бутилка и не беше “оцет с ароматизатори”. Захарта беше 70 стотинки.

Имаше работа за всички, спомнят се по-възрастните ни сънародници. Повечето хора не живееха охолно, но се лишаваха от нормалните неща за живот. Почти нямаше семейство, което да не ходи на почивка. Някои ходеха и по два пъти в годината, пише изданието retro.bg

А сега цари мизерия и само шепа богати си живеят живота. Най-тежко е положението на пенсионерите в България – най-вече на тези, които не могат да разчитат на помощ от децата си. Цените са непоносими! Принудени сме да изкарваме седмицата на хляб и кисело мляко, след като си платим тока и лекарствата, споделят с мъка възрастни хора.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme