При социализма учениците разглобяваха автомати “Калашников” в часовете по военно обучение

voenno obuchenie

При социализма в средните училища се получаваше елементарна военна подготовка.

Това ставеше в часовете по военно обучение. То беше преподавано във всички страни от социалистическия лагер, пише изданието retro.bg.

Деветокласниците изучаваха “военно обучение” – 108 часа, а десетокласниците – 36 часа годишно. Повечето преподаватели бяха офицери от запаса, с педагогическа квалификация.

Обучението подготвяше младежите и за реакция при възникване на всякакви аварийни ситуации. Изучаваше се как да се реагира при земетресения и други природни бедствия, как да се оказва първа помощ… Младите хора обаче бяха обучавани и как се слагат противогази, как се сглобява и разглобява автомат „Калашников”. Учениците се упражняваха в стрелба по мишени на специални полигони.

Обучението завършваше в края на 10-и клас – с военнополеви двуседмичен лагер, който се провеждаше в специализирани бази. Там се прожедаха военизирани игри. Младите хора показваха уменията по военна подготовка, които са придобили в час, сред които и в стрелба.

Днес няма ученик от онези времена, който да не си спомня с усмивка за големия купон, който се вихреше по време на тези лагери. Всичко свърши на 1 септември 1990 година, когато предметът бе изваден от учебните програми.

Неотдавна военното обучение отново беше въведено в българските училища, но в много редуциран вариант. Експерти смятат, че днешното младо поколение реално не е подготвено – как да реагира при извънредни обстоятелства.

retro.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...
 1. Valia Hristova

  Как мога да се свържа с притежателя на тази снимка? Това е моят клас! Има ме в редиците! Моля, за обратна връзка.

 2. Valia Hristova

  И да поясня! Малка група от същият клас, който тук е на ВТО в Обзор, търси и останалите за да се съберем! Моля споделете! И не на последно място, сайта cherveno.bg, защо нямате функция “харесвам” за да следя публикациите Ви?

 3. Красимира Апостолова

  Много ще се радвам ,ако някоя съученичка се разпознае и откликне!Ще бъде вълнуващо да се съберем и видим след толкова години!🌸

 4. Иван Стефанов

  Това са 2С курс на строителния техникум в Благоевград – НАБОР 68

  1. Krasimira Apistolova

   Ne e vqrno!Tova e 32gimnaziq -Sofiq zabludil ste se!

   1. Красимира Апостолова

    Не е вярно!Това е от 32ггимназия -София!Нещо сте се объркал!

 5. Завършил съм гимназияа през 1969 години.Не съм изучавал подобно военно дело.Във ВУз-а после имаше “Гражданска Отбрана”, но не бива да и се придава значение на военно обучение, нали!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme