Протести и блокади на булеварди срещу високите цени на горивата

protest ceni goriva

Блокади на възлови булеварди и бензиностанции се планират в няколко града в страната заради поскъпването на горивата и нелогичната – според протестиращите, разлика в цените в различните райони на страната.

Вчера граждани протестираха във Велико Търново срещу високите цени на горивата.

В Пазарджик протестите ще започнат в 15 часа с автошествие от стадион „Георги Бенковски”, което ще премине през централната част на града. В момента най-популярният бензин в района – А-95 се продава 2,44 лв/л, а дизелът за 2,50. лв/л.

За 15 часа са насрочени блокади на булеварди и в Пловдив. В Хасково, протестиращите се събират в 17 часа, на площад „Свобода”. Предварително участие в социалните мрежи са заявили 1000 души.

Организаторите на протеста призовават днес да се носят касовите бележки от последното зареждане в съответния град, за да се внесе колективна жалба в Комисията за защита на конкуренцията и в Комисият за защита на потребителите.

В Бургас шофьорите се организират през социалните мрежи в група, която се казва „Шофьори Бургас”. Сборният пункт на протеста е паркингът на магазин от голяма търговска верига, които се намира на изхода на града, в посока София. От дни във Фейсбик групата” Шофьори Бургас” се отправят призиви за бойкот на монополна верига бензиностанции в града, заради поредното повишение на цените на горивата.

Цените на горивата в последния месец буквално са полудели. Най-масовият бензин А95 е поскъпнал с около 11 стотинки, а дизелът с около 13 стотинки, само за месец. Сравнението от началото на годината е още по-шокиращо. От януари бензинът и дизелът са нагоре средно с 30 стотинки“, обясни Росинка Бъчварова от организаторите на протеста.

Хората са категорични, че има картелно споразумение между големите вериги за горива за у нас – за спекулативно и необосновано повишаване на цената на горивата.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme