Син на Владимир Висоцки разказва за любовта на своя баща към България

Vladimir Visocki

Топло е, много е топло – и във въздуха, и в душата„. Това казва легенрадният руски поет, певец, актьор и писател Владимир Висоцки, когато през 1975 година пристига на летището в София.

Баща ми видя стиховете си напечатани на български и това бе много важно за него. Защото на практика той не ги видя напечатани на руски„. Така Никита Висоцки – син на великия Владимир Висоцки, описва значението на България в живота на „непослушното дете“ на СССР, пише изданието Russia Beyond.

И действително – България е първата страна, в която поезията на Висоцки е публикувана. Именно тук за първи път той застава пред телевизионните зрители.

За първи път у нас Висоцки играе пред чуждестранна публика със своя Театър на „Таганка“.  На тръгване от нашата страна споделя, че в България е намерил втората си родина.

БИОГРАФИЯ

Владимир Висоцки е роден през 1938 година в Москва. През 1955-а постъпва в Московския инженерно-строителен институт, но напуска, за да учи в Московското театрално училище. В началото на 60-те година на миналия век записва своите първи песни, които по-късно могат да се чуят във всеки дом в Съветския съюз. През 1964 година се присъединява към трупата на Театъра на  „Таганка“, където остава до края на живота си. Той участва в редица култови представления и филми, включително „Мястото на срещата не се променя“ и „Малки трагедии“. Висоцки умира в съня си на 25 юли 1980 година – вероятно от сърдечен удар, причинен от алкохолизъм и пристрастяване към морфина.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme