Социологическо проучване показва: Правителството на Борисов преживява най-критичния си период от началото на мандата

rsz_treto_pravitelstvo_boiko_borisov

Правителството преживява най-критичния си период от началото на мандата. Доверието в институциите продължава да се руши. ГЕРБ води с по-малко от 2% пред БСП. Все по-малко са българите, които смятат, че живеят по-добре.

Това показва социологическо проучване на Агенция АФИС, проведено в периода 14-19 септември 2018 година, в което са участвали 1010 души.

AFIS prouchvane doverie partii 333

Агенцията отбелязва, че краят на българското председателство и нетипично горещото политическо лято не са останали без последствия.

Българите смятат, че ситуацията се е влошила в сравнение с предходните месеци. За последния месец с два процента е спаднал делът на хората, които преценяват, че живеят по-добре в сравнение с другите. С един процент се увеличават и тезиq които смятат, че живеят по-зле.

Не по-различна е класацията на проблемите, които хората обозначават като лични. Проблемите на “Бедността”, “Неясните перспективи”, “Безработицата” и “Пенсиите” се подреждат съответно на първо, трето, четвърто и пето място със стойности от 15,2; 13,2; 11,0 и 10,8 на сто. Тук проблемите на здравето /здравеопазването са на второ място с 14,9 на сто.

Всичко това, заедно с повишаващите се цени на стоките от първа необходимост, както и очакванията за по-високи сметки за ток, парно, вода и други влияе на тенденцията към ръст на обществените тревоги и съвсем логично дава отражение върху отношението към управлението на държавата и върху оценката за политическата обстановка като цяло, анализират от агенцията.

AFIS prouchvane doverie institucii 3

От средата на юли има рязко покачване на дела на българите, които оценяват обстановката като крайно напрегната – от 36,8% през юни на 52,3% в края на юли. През септември тревожните оценки леко се успокояват (спад с около 3 пункта), но нараства делът на онези, които преценяват политическата обстановка като неопределена – от 25,2% през юли на 30,4% през септември.

Ситуацията влияе пряко и на доверието в основните институции на властта. За първи път се случват две неща: първо, местната власт е с негативен рейтинг (доверието е по-ниско от недоверието) и, второ, недоверието в парламента е по-високо, отколкото в съда и прокуратурата, които обичайно заемаха последните две места в общото подреждане. През септември рейтингът на Народното събрание е затворил дъното на класацията.

Логично следствие от това е увеличеният ръст на дела на избирателите, които все повече насочват погледа си към варианта “предсрочни избори” като някаква възможност за промяна. За последните три месеца този дял бележи ръст от 10% и през септември достига ниво от 40 на сто.

Предлаганото “лекарство” – смяна на министри, макар в началото да предизвика временни позитивни очаквания, сега бележи низходяща тенденция. Може би и заради това, че въпреки шумния спектакъл около трите оставки, не бяха сменени министрите, които хората биха освободили от постовете им, ако зависеше от тях, а именно: Валери Симеонов (46,0%), Цецка Цачева (44,2%) и Румен Порожанов (36,8%).

afis.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme