Признателни българи почетоха паметта на героите от Септември 1923-та

pametnik_septemvriisko_vastanie_montana

Социалисти, симпатизанти на БСП, антифашисти и русофили се събраха днес пред паметника на Септемврийците в центъра на Монтана. Те отбелязаха 95-ата годишнина от избухването на Септемврийското въстание, което много историци обявяват за първото в света антифашистко въстание.

Представителят на Изпълнително бюро на НС на БСП Атанас Зафиров поздрави присъстващите от името на ръководство на социалистите. Той заяви, че Септемврийците от 1923 година са велики българи и европейци, защото първи в света излизат с оръжие срещу фашизма.

Зафиров обяви, че рапортува пред загиналите във въстанието, че тяхната мечта за премахване на монархо-фашизма е постигната, че идеалът им за социална и модерна държава е постигнат по-късно, макар и в последствие тя да е разрушена. Той каза, че техният подвиг не е забравен и не е безсмислен, както някои днес се опитват да внушават.

Оратори припомниха хода на въстанието от 1923 година, превземането на град Фердинанд (днес Монтана) от въстаниците и цитираха откъси от поемата “Септември” на Гео Милев. Честването завърши с концерт на местни фолклорни и певчески състави.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme