Водещи издания от чужбина: Българската полиция задържа журналисти, разследващи измами с еврофондове

zurnalisti zadargani policia Dimitar Stoianov Atila Biro

Двама журналисти са били задържани посред нощ от българската полиция, след като са намерили запалени и нарязани документи, докато работят по случай за предполагаема измама, свързана с европейски фондове“. Това пише водещото американското издание “Ню Йорк Таймс” по повод задържането на Димитър Стоянов и Атила Биро, позовавайки се на информационната агенция “Асошиейтед прес“.

По-късно същата информация беше публикувана и на сайта на изданието “Вашингтон Пост”, съобщава още изданието БАНКЕРЪ.

Румънският журналист е заявил пред “Асошиейтед прес”, че двамата със Стоянов са открили пликове с нарязани и запалени документи и докато са снимали, полицията се е появила и им е сложила белезници, като е “отстранила” пликовете.

По думите на Биро двамата са били откарани в полицейско управление и освободени рано на другия ден. Той твърди, че полицаите са му казали, че е задържан, за да бъде “идентифициран”.

Омбудсманът Мая Манолова посочи задържането на двамата журналисти като “незаконно и без достатъчно основания“, пише още “Асошиейтед прес”.

Неуспехът на властите да обяснят причините за задържанията оставиха в българите впечатлението, че е имало опит да се предотврати журналистическо разследване“, казва Манолова.

“От електронното издание “Бивол” твърдят, че разследват корупция на високо равнище и че са информирали полицията, че документи и компютри са “премахвани” от офисите на хората, които са разследвани от журналистите”, пише “Ню Йорк Таймс”.

Влиятелното издание от САЩ отбелязва, че журналистите са били задържани от полицията на мястото, на което имало нарязани и изгорени документи. Димитър Стоянов и Атила Биро смятат, че в тяха “най-вероятно има доказателства за измами с европейски средства.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани

 

 

 

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme