Ахмед Доган официално си гарантира доживотен стандарт на милионер

rsz_ahmed-dogan_boiko-borisov

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган си купи мажоритарен дял от ТЕЦ “Варна” и така си осигури доживотен стандарт на милионер – за себе си и за цялото си семейство пише изданието clubz.bg Защо?

TEC Varna

ТЕЦ “Варна” е с обща инсталирана мощност от 1260 MВт и е втората по големина топлоелектрическа централа в България и на Балканския полуоствров, както и най-голямата конвенционална електроцентрала в Североизточна България. Тя работи изцяло с вносни въглища, не от “Мини Марица-изток”.

Най-важното за нея обаче е, че тя осигурява три блока за “студен резерв”, което е над 60% от резерва за българската енергийна система. Това означава, че ако възникнат кризисни ситуации – например криза с досатвките на природен газ, стачки на миньори и др., три от 210-мегаватовите блокове в ТЕЦ “Варна” ще бъдат включени. Това ще стане в случай на недостиг на електроенергия.

Поради това, че осигурява “студен резерв” ТЕЦ “Варна” получава пари от държавната енергетика, т.е. от данъкоплатците,без да работи. Другият голям получател са фирмите на Христо Ковачки.

Така – от 1 август до края на октомври, за всеки час в денонощието плащаме по 2631 лева на Доган, както стана ясно. След октомври тази сума ще се увеличи още и до средата на 2019 г. собствениците на ТЕЦ “Варна” ще получат 27.4 млн. лева.

Активирането на “студения резерв” става до 5 часа след като е разпоредил Електроенергийният системен оператор (ЕСО).

Именно държавният ЕСО определя колко да е студеният резерв и пуска търгове. През март т.г. ЕСО увеличи студения резерв въпреки коментарите на предприемачи, че това не е необходимо. Така държавата ще плаща повече за енергийни мощности, които не работят, но са на стенд бай в случай на необходимост.

clubz.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme