Арест на журналисти край Перник, разследвали корупционна схема чрез обществени поръчки

rsz_zadargan_arest

Двама журналисти и един адвокат са били арестувани тази нощ и отведени за обяснения в РПУ Радомир, съобщи БНР.

Dimitar Stoianov zurnalist Bivol

От показанията им станало ясно, че са провеждали журналистическо разследване, гласи неофициална информация от МВР. Единият от задържаните е Димитър Стоянов от електронното издание “Биволъ”. Другият задържан журналист е румънец.

Предисторията на задържането тръгва оттам, че журналистите сами подават сигнал с непотвърдена информация до ГДБОП. Те твърдели, че фирма от района на Перник и Радомир се готви да унищожи там много документи. Румънски медии твърдят, че документите били свързани с обществени поръчки по проекти, финансирани от европейските фондове.

ГДБОП започва разследване по сигнала и късно снощи екип на дирекцията отива на мястото, на което се предполага, че ще се горят документи. Там открива само няколко чувала. След това спецполицаите се оттеглят, но оставят секретен пост. Именно той забелязва през нощта 3-ма души, които се приближават до чувалите и започват да ровят в тях. По сигнал от тайния пост, на място пристигат полицейски патрули и арестуват тримата.

Пред БНР – шефът на ГДБОП, главен комисар Ивайло Спиридонов потвърди случая. “Беше получен журналистически сигнал за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления. Имам предвид унищожаване на материали, които са свързани с обществени поръчки. Създадохме необходимата организация за проверка на тази информация и във вчерашния ден на територията на град Перник, при провеждане на оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция-Перник в района, където се унищожаваха такива материали, бяха задържани три лица, които се представиха – две от тях, че са журналисти, едно от тях, че е адвокат. Бяха отведени в РПУ за установяване на тяхната самоличност. След като беше установена самоличността им, бяха снети обяснения какво правят в района. Същите бяха освободени“, каза Спиридонов. Той отказа да назове коя е фирмата, унищожавала документи и за коя точно обществена поръчка става въпрос, тъй като по случая предстоят още разпити и изясняване на обстоятелства.

Според публикации във Фейсбук страницата на “Биволъ”, румънският журналист се казва Атила Биро и след ареста му се е наложило да се намеси румънският консул в София.

Двамата журналисти работели по разследване, което са нарекли:  #ДжиПи-Гейт. То е част от проекта “Exposing fraud in EU – funded projects in Romania and Bulgaria”. Той се изпълнява от “Биволъ” и от румънската организация “Rise Romania”. Проектът е финансиран от фонда IJ4EU на Европейската комисия и Европейския център за медийна свобода – European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF).

Едни разумно похарчени 38 000 евро на европейския данъкоплатец с отлична възвращаемост – разкриване на кражби за милиарди“, отбелязват още от “Биволъ”. От изданието твърдят още, че тримата арестувани са били държани до 4.00 часа тази сутрин с белезници и без телефони.

В публикация на “Биволъ” отпреди четири дни се твърди, че разследването по #ДжиПиГейт е установило корупционна схема с еврофондове и обществени поръчки, осъществявана през консутански фирми.

manager.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme