Екипът на президента: Румен Радев даде урок по етика и възпитание на Бойко Борисов

Radev - Borisov

Урок по етика и възпитание дал президентът Радев на премиера Борисов.

Така от екипа на държавния глава коментираха пред изданието Епицентър.бг казуса около издигането на главния секретар на МВР Младен Маринов за министър на вътрешните работи. Тъй като няма президентски указ за освобождаването му от поста главен секретар на МВР, не можа да се състои и гласуването в Народното събрание по избора му за министър. Пропадна и изборът на още двама министри – на регионалното развитие и благоустройството, както и на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Вчера предложението на правителството е било изпратено до президента, но до този момент няма указ, което стана ясно в началото на заседанието на парламента. В същото време Радев замина за среща на държавни лидерли Рига и ще се върне в края на седмицата.

Това означава, че промените в кабинета ще бъдат гласувани едва през другата седмица, ако обаче президентът издаде указ за освобождаването на Младен Маринов.

Когато президентът се върне от пътуването си до Латвия, където участва във формата, това решение ще бъде разгледано“. Това съобщва днес прессекретариатът на държавния глава. В съобщението не се казва, че Указът ще бъде подписан, а че ще бъде разгледано решението на Министерския съвет.

В президентството са на мнение, че когато се прави подобна промяна, която изисква и санкция на държавния глава, редно е премиерът да съгласува предварително промените, а не президентът да научава за тях от медиите.

Решавайки да издигне Младен Маринов за вътрешен министър, премиерът Борисов не е потърсил мнението на президента дали е удачно освобождаването му като главен секретар.

В Президентската администрация е постъпило решение на Министерски съвет, което предлага на президента да издаде указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Младен Маринов“, казват от прессекретариата на държавния глава.

Обикновено обаче при подобни назначения тече предварителна съгласувателна процедура между правителството и президентската администрация, но за конкретния случай ясно, че не е имало такава.

Щом се изисква президентски указ, то трябва до се чуе и какво мисли Радев, а не само от него да се чака подпис и печат. Това е недопустимо, казват от екипа му пред Епицентър. бг, запазвайки мълчание дали Радев е бил гневен от факта, че премиерът го е пренебрегнал.

Скандалът, който се разви днес, показва още веднъж нарушената комуникация между премиер и президент.  Той се разрази само ден, след като стана ясно, че през тази година за първи път президентът няма да присъства на Общото събрание на ООН. По традиция на тези форуми страната се представлява от държавния глава. Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Румен Радев досега са участвали във форума всяка година. Вчера обаче правителството взе решение премиерът Борисов лично да оглави българската делегация Ню Йорк.

Това е решение на правителството, което не е обсъждано с президентската институция“, коментираха лаконично от президентската институция.

Източник: epicenter.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...
  1. Реалист

    Тъй като креслото на Борисов се клати все по-силно, той е изпаднал в истерия от този безспорен факт! Започва да върши все повече и повече неразумни постъпки, които в кая на краищата ще му изядат главата! Щом толкова иска да е във властта, вместо да се прави на това, което е, Борисов трябваше да се кротне, но не би!….. Е, в такъв случай, да му пожелаем приятно пътуване в безвремието! Дали днес или след седмица, Борисов пада от власт завинаги и ще бъде запомнен като лидерът на безумната и пълна с малоумни кукли на конци партия, която за десетината години на негово “управление”, ще бъде изучавана в училищата като най-черния и предателски период на България от най-новата и история!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme