Документи: САЩ готвели тотално унищожение на СССР и масова смърт на населението му

atomna voina iadren konflikt

През 60-те години на миналия век САЩ са разработвали планове за тотално унищожение на бившия Съветски съюз и Китай. Американските военни са разглеждали възможността за масови жертви сред гражданите на тези страни. Това се твърди в обзор, който е публикуван на електронната страница на организацията с нестопанска цел “Архив за национална сигурност“, цитиран от редица медии.

Изследователите са публикували документи от Единния интегриран оперативен план (Single Integrated Operational Plan – SIOP), датирани от 1964 година, в които се разглеждат въпроси за използването на ядрено оръжие.

В тези документи се казва, че трябва да бъде унищожен 70% от промишления потенциал на СССР. При това САЩ са допускали възможността за масова смърт на гражданското население.

SIOP предполага, че при масирана атака срещу СССР са щели да бъдат убити около 108 милиона съветски граждани. Това пише анализаторът към организацията “Архив за национална сигурност” Уйлям Бър, цитиран от unredacted.com. При “по-ограничено” нападение – съветските жертви се оценяват на 80 милиона.

Освен това Обединения комитет на началник щабовете на САЩ даже е разглеждал идеята за унищожение на населението в качеството на главен критерий за победата над Съветския съюз.

Single Integrated Operation Plan (SIOP) е строго секретен комплекс от оперативни документи, съставящи подробен регламент за бойно използване на ядрено оръжие от въоръжените сили на САЩ.

През декември 2015 година Националното управление за архиви и документация на САЩ обнародва списък от потенциални цели на американски атомни бомбардировки през 1959 година. Те включват стотици цели в СССР, Източна Европа и Китай.

Главна цел на една евентуална американска атака са били военновъздушните сили на тогавашния СССР. Предвиждало се унищожаването на съветските бомбардировачи, още преди те да излетят и да се отправят към Европа и извън нейните предели.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme