Министър от правителството на Борисов и водещ депутат от ГЕРБ били акционери в “Трейс”, която ремонтира смъртоносния път

Treis skandal pat krai Svoge asfalt

Министърът на земеделието Румен Порожанов в правителството на Бойко Борисов и народният представител от ГЕРБ и шеф на правната комисия в парламента Данаил Кирилов са били акционери в “Трейс груп холд” АД. Това сочи справка в базата данни на електронното издание bivol.bg. “Компания им прави” бившият председател на БСП и бивш вътрешен министър Михаил Миков.

Припомняме, че “Трейс” нашумя през последните дни след автобусната катастрофа край Своге, отнела живота на 17 души. Ремонт на отсечката е извършен срещу близо 23 милиона евро от консорциум, в който участва същата фирма. До момента всички експерти са категорични, че до трагедията се е стигнало след като държавни институции няколко пъти са настоявали “Трейс” да отстрани дефекти след ремонта, но фирмата не е реагирала.

rsz_spisak_na_bivol_akcioneri_treis_porozganov_kirilov_mikov

В списъка на bivol.bg се твърди, че има записани “Ценни книги, поименни акции на Михаил Райков Миков народен представител, Министерство на вътрешните работи”.

Редом с Миков, който по-късно – през юли 2014 година, става председател на БСП, в списъка е и Данаил Кирилов – описан като областен управител и депутат.

rsz_1treis_porozganov_danail_kirilov_mikov

Сред известните акционери е още Румен Порожанов, описан като депутат и шеф на кабинета на финансовия министър, настоящ министър на земеделието, храните и горите.

В списъка са още имената на Трайчо Трайков, вписан като министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на Бойко Борисов, както и на Антон Кутев – като депутат от БСП.

Акционерът Миков не носи финансова отговорност поради вида на дружеството. Той и останалите акционери получават само дивиденти.

Акциите на “Трейс груп холд” АД са предлагани на борсата и всеки с финанси е можел да ги купи. Тогавашният депутат и вътрешен министър Миков със сигурност е бил наясно с факта, че дружеството е печелившо. Това е още по-вярно, защото Миков е имал информация в какви търгове участва “Трейс холд груп” АД и какви шансове има да спечели поредната обществена поръчка,

Финансови експерти са категорични, че акциите на Миков не са престъпление, но придобиването им е укоримо с оглед обществено-политическото положение, което е заемал той.

Не е нормално да водиш анти ГЕРБ-политика, а в същото време да даваш парите си на фирма, любима на същата партия. Излиза, че политиката е някакво публично състояние, което няма връзка с индивидуалните разбирания и действията на Миков“, коментират политически наблюдатели.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

 

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme