Държавният глава е защитил правата на българите пред президента на Турция

prezident Radev voenni

Вече поставих директно въпроса за компенсациите на тракийските бежанци пред президента на съседна Турция“.

Това каза президентът Румен Радев в своето слово на историческата местност “Петрова нива”, където се отбелязва 115-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание.

Отново над Странджа ехти революционният химн, за да ни припомни славната и трагична 1903 година. Тук на легендарното тракийско гробище нашите предци впериха поглед пред свободата и достойнството, водени от веруюто да дадат своя принос“, заяви президентът Радев.

Пепелищата на Тракия поглъщат хиляди животи и човешки съдби. Хиляди българи се прощават завинаги с родния си край и са превърнати в бежанци, устремили се към спасение в Свободна България. За това и справедливите ни очаквания са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас. Вече поставих директно въпроса за компенсациите на тракийските бежанци пред президента на съседна Турция. Ще продължавам да изисквам ясен отговор и при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съмнение“, каза Радев.

Минути преди словото си държавният глава и върховен главнокомандващ прие почетния строй на представителните роти на Националната гвардейска част и отдаде почит пред паметта на загиналите.

Съборът на “Петрова нива” е под почетния патронаж на държавния глава.

На 29 юли 1903 година – в местността “Петрова нива” 300 делегати, воеводи и четници вземат решение за обявяване на Илинденско-Преображенското въстание, което избухва на 6 август. През 1958 година на поляната, на която се е състоял конгресът, е построен паметник в памет на загиналите герои.

През 2003-а в чест на 100-годишнината от въстанието е построена църква, наречена “Света Петка”. На “Петрова нива” има и музейна експозиция със снимки, оръжия и документи от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme