Президентът Радев ще отдаде почит пред паметта на герои, загинали за свободата на България

prezident Rumen Radev

Президентът Румен Радев ще участва тази вечер в честването на 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Церемонията ще се състои в историческата местност “Пéтрова нива”.

Държавният глава и върховен главнокомандващ ще приеме почетния строй на представителните роти на Националната гвардейска част и ще отдаде почит пред паметта на загиналите. Президентът Румен Радев ще произнесе слово.

rsz_petrova_niva_pametnik_ilindensko_preobrazgensko_vastanie

Със заупокойна молитва ще започне традиционният събор на Петрова нива за отбелязване на 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Той се провежда под патронажа на президента Румен Радев.

На 29 юни 1903 година в местността “Пéтрова нива” се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници.

Въстанието в Странджа избухва на 6 август – на Преображение Господне. За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република.

Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планинат – изгорени са над 60 села. Хиляди деца, жени и възрастни хора са избити или отвлечени.

През 1926 година в местността “Пéтрова нива” за първи път се събират наследници на преображенци. Оттогава всяка година тракийци от цялата страна пристигат, за да почетат това свещено за въстанието място.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme