Наши дипломати отправиха силен призив към президента Радев

prezident Radev

Тази година на ротация подлежат повече от 20 посланически поста в посолства и постоянни представителства. С интерес и тревога следим различните предложенията и слуховете, които предшестват тази ротация. Някои твърдят, че „машината” за издаване на служебни и дипломатически паспорти на непознати за дипломатическата служба лица била прегряла през последния месец“.

Това заявяват в отворено писмо до президента Румен Радев от Българското дипломатическо дружество /БДД/. Според тях има информация, че правителството готви прехвърляне на посланици директно от една столица в друга, без да се завръщат в България. За други се „планирало” удължаване за поредна (шести или седма) година на техния мандат. Имената на висши държавни чиновници от други ведомства и депутати също са споменавани за посланически назначения.

ministerstvo-vanshnite-raboti

Действащи посланици, отдавна отвъд пенсионната възраст, също правят опити за оставане на служба поне за още една-две години. Дори в МВнР се говори за прецедент в световната практика – “ротация на място”. Тоест български посланици в една от държавите-партньори просто щели да си сменят офисите в същата държава за нов четиригодишен срок“, пишат дипломатите.

Кои са българските дипломати зад граница, за които Българското дипломатическо дружество алармира президента?

Един от визираните посланици, които „прелитат“ от столица в столица е Марин Райков, пише изданието epicenter.bg.

От август 2010-а до 12 март 2013 година той е акредитиран посланик на страната ни във Франция и Монако. На 13 март 2013 г. е назначен за служебен премиер в правителството на бившия президент Росен Плевнелиев. След изтичането на тримесечния му мандат, Райков смени Париж и служебното премиерство с посланически мандат в Рим. Любопитното е, че той сам е предложил на президента издаването на указ за назначението си. „Слухът“ сега е, че Райков настоява да смени Рим с Лондон. Там в момента и Константин Димитров.

Райков непрекъснато “атакувал” премиера, че след изтичането на Римския му мандат не можело да се върне в България, защото нямало подходящ пост за него. Поради това трябвало директно да отлети за Лондон.

Друг куриозен случай е посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева, която е там от 2012 година. Преди време тя си взела официално довиждане с домакините. След това обаче тихомълком отново поела службата – това станало непоследствено след участието на премиера в Световния икономически форум в Давос през януари.

С изтекъл четиригодишен мандат е посланикът ни в Берлин Ради Найденов, който пък беше служебен външен министър в кабинета на Румен Радев. Той е посланик в немската столица от 2012 година.

В отвореното писмо на БДД се споменава и за две дами, които след изтичане на посланическия си мандат, са сменили страните на акредитация с други държави като генерални консули.

Едната е бившият ни вече посланик в Баку Мая Христова, която през февруари е одобрена от правителството за генерален консул в Ню Йорк. За разлика от посланическите назначение, при изпращането на консули и генерални консули това става само с подписа на външния министър и с одобрението на правителството, без да се изисква указ на държавния глава.

Като фолклор в дипломатическите среди се разпространява предложението в Закона за дипломатическата служба да се запишат конкретни имена, които да са “вечните, несменяеми и доживотни посланици на Република България“. В друга алинея пък да се запишат столиците, където тези доживотни посланици да бъдат изпращани – Вашингтон, Берлин, Париж, Рим, Лондон, Виена, Лисабон, Атина, Тел Авив, Женева, Ню Йорк.

В статус-шега, разпространяван в социалните мрежи по повод посланическите ротации, се казва още: “Лятото е прохладно, но пък градусите в Министерството на външните работи и мисиите в чужбина надхвърлят 40 по Целзий. Страстите на „Жендов”2 са нажежени. Защото трябва да се намерят, изпратят или легитимират над 25 нови/стари посланици в чужбина“.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme