Министърът на труда и социалната политика с важна информация за вторите пенсии

pari pensia

Пенсионните фондове ще бъдат задължени да гарантират минимален размер на втората пенсия. Независимо от доходността, която дружеството е постигнало, то ще трябва да гарантира сума, изчислена върху всички внесени осигуровки.

Освен това втората пенсия не може да бъде по-малка от 20 процента от минималната пенсия за стаж и възраст, което в момента прави по около 40 лева на месец.

Първите с право на втора пенсия са жените, родени през 60-та година, които в края на 2021 година ще навършат пенсионна възраст, а три години по-късно и мъжете, също родени през 60-та година. Те ще подпишат договор с пенсионните дружества, за да изберат как искат да получават втората си пенсия.

Вариантите са пожизнено, разсрочено или накуп в зависимост от натрупаните средства по индивидуалната партида. Това съобщи втори труда и социалната политика Бисер Петков.

Правото на допълнителна пожизнена пенсия за старост се придобива при навършване на пенсионната възраст на лицето – това е единственото условие. По желание на осигуреното лице се предлага всъщност, при едно условие – че има достатъчни натрупвания по партидата…, пенсията да му се отпусне една година преди навършване на пенсионната му възраст“, обясни Бисер Петков.

Допълнителните пенсии ще могат да се наследяват. Във всяко пенсионно дружество ще бъде създаден специален резерв за гарантираното им изплащане.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme