Проучване: Близо половината българи не могат да си позволят да отидат на почивка през лятото

malko pari pensii

Доколко важно е за нас, българите да почиваме през лятото? А колко от нас всъщност имат възможност да си осигурят лятна почивка или ваканция?

Без да поднасят някаква сензация, данните от проучването на социологическата  агенция  АФИС показват, че най-голямата група са тези, които декларират, че няма да имат възможност да почиват това лято. Според данните на АФИС, става въпрос за 46% от пълнолетното население.

Парите – по-скоро тяхната липса, играят голяма роля не само при хората в пенсионна възраст. Тези българи, които живеят с до 500 лева на член от домакинството, имат в пъти по-малка възможност да почиват през лятото. Да не забравяме, че това са повече от половината от хората в България, коментират социолозите.

На фона на тази ситуация, могат да се обрисуват още няколко щриха. Българинът няма големи възможности за продължителни почивки. Сред заявилите намерение да почиват- 42% твърдят, че ваканцията им ще бъде не повече от 5 дни.

Малко по-голяма е групата на почиващите между 5 и 10 дни. Това са близо половината от имащите намерения да излязат във ваканция. Малцина са имащите възможност да си позволят почивка, която е по-дълга от 10 дни.

Важен момент е колко пари сме склонни да заделим за предстоящата почивка. Икономичният бюджет като че ли е водещ принцип и сред настроените за ваканция. Практически половината отговорили твърдят, че планираният бюджет е до 500 лева.

Всеки пети нашенец ще похарчи между 500 и 750 лева, а други 15% – между 750 и 1000 лева. По-заможните (готови да заделят повече от 1000 лв.) са едва 14% от имащите намерения да почиват изобщо. Или с други думи това са само 4%.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

 

 

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme