Президентът Радев обясни присъствието си на клетвата на Ердоган

prezident Radev Erdogan

Държавният глава Румен Радев е присъствал на клетвата на Ердоган – за нов мандат като президент на Турция, “от името на българския народ”.

Това става ясно от съобщение на прессекретариата на Радев след срещата му вчера с Ердоган в Брюксел. Двамата разговаряха по време на форума на лидерите на страните от НАТО. В рамките на една седмица това беше втората среща между нашия и турския президент. Първата беше в Анкара в понеделник (9 юли), когато Ердоган положи клетва.

В отговор на журналистически въпрос след края на срещата – защо е бил единственият президент на държава от Европейския съюз, който е присъствал на церемонията по встъпване в длъжност на Реджеп Тайип Ердоган, Румен Радев заяви, че неговият мандат не се дава нито от Европейската комисия, нито е избран от българското правителството. Избран съм на този пост от българския народ и действам от негово име“, подчерта държавният глава“. Това гласи дословно прессъобщението от “Дондуков” 2.

Турция е важен съсед, партньор и съюзник на България и за нашите двустранни отношения е важно да не оставяме нерешени въпроси между нас. Това е заявил вчера Радев при разговора си с Ердоган в Брюксел.

Българският държавен глава е припомнил, че е ред на нашата съседка Турция да определи дата и да бъде домакин за провеждането на заседание на двустранната междуправителствена комисия по нерешените имуществени и социални въпроси. Сред тях е и въпросът за предоставянето на компенсации за имотите на тракийските бежанци.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme