“Придворна политоложка” на премиера Борисов е принудена да прехвърли фирмата си на олигарх

Antoaneta Hristova bTV analizator

Заради длъжностно противоречие, но чак след медийна публикация – проф. Антоанета Христова, която е директор на Института за изследване на населението към БАН, набързо е прехвърлила своя фирмя. Оказа се, че “придворната политоложка” на премиера е собственик на фирмата “Институт за политика” ЕООД и паралелно на неправителствена организация (НПО) със същото име, пише изданието 19min.bg.

Христова често се е хвалела, че НПО-то й сътрудничи добре с института, което на практика означава, че “тя си сътрудничи сама със себе си”.

Хитрата дама обаче се наложило да прехвърли фирмата, защото е била в противоречие с два закона и с Устава на БАН. Той забранява директори на публичните институти да участват в управлението на “търговски дружества и други подобни”.

Данни от Търговския регистър сочат, че на 25 юни т.г. Христова  е прехвърлила частната си фирма “Институт за политика” ЕООД на свой съдружник от НПО-то – бизнесменът Николай Вълев, който е шеф на небезивестното дружество “Трейс Груп”. Това е строителна фирма, която има серизоно участие в много инфраструктурни проекти на премиера Бойко Борисов. Само през 2011 година – благодарение на обществени поръчки оборотът на “Трейс Груп” достига 380 милона лева, което е ръст от около 80% спрямо 2009 година (зората на Борисов-1), пише 19min.bg.

През 2012 година пък само за седмица същата фирмата успя да спечели почти всички големи пътни проекти на държавата и на Столична община. Те бяха за близо 70 милиона лева. Тогава “Трейс Груп” получи възможността да изгради срещу 39 850 000 лева продължението на Околовръстното шосе към магистрала “Люлин”, както и кръстовището на две нива на Лъвов мост в столицата – “само” за 14 780 000 лева. Това се случи в деня, в който премиерът Борисов изненадващо провери строителството на връзката на Околовръстен път на София с магистрала “Хемус”. Той се изпълнява от обединение с водещ партньор – отново “Трейс Груп”. Същата фирма извърши пословично безобразните ремонти на булевард Витоша и бул. Дондуков в София, коментира 19min.bg.

По всичко личи, че изборът на Христова не е случаен. Двамата с Вълев са сред управляващите на НПО-то “Институт за политика”. В него – според Търговския регистър, промени засега няма. Христова участва в управата и на други НПО-та, едно от които пряко дублира дейността на института, който тя ръководи, пише вестник “Дума”.

Историята на фирмата “Институт за политика” също е интересна. Тя е учредена като ООД на 8 март 2017 година, със собственици Антоанета Христова и Калина Крумова. Да, това е същата “Калинка” – бивш депутат от “Атака” и телевизионна водеща, сега съветник на министър Валентин Радев в МВР. Интересното, е че Крумова е докторант в института на БАН, чийто директор е Христова.

Наскоро Калина Крумова нашумя с участието си в скандален европроект, за който Червено.bg ви информира: Как Калина Крумова “кацна” в МВР и се уреди с едни 453 600 лева

rsz_antoaneta_hristova_kalina_krumova

Оказва се, че в тази далавера Калина Крумова всъщност е съдружник с “придворната политоложка” – проф. Антоанета Христова. Проектът им бил възложен лично от транспортния министър Ивайло Московски, за който се говори, че е бил “много близък” с Калина Крумова. Той помогнал на нея и “съдружничката й” да получат едни 453 600 лева – за изготвяне на “психологически методики за оценка на психологическата годност на водачи, извършващи обществен превоз на пътници и товари”.

Само че – тези пари не са “личните” на Московски, а на Европейския съюз и когато неговата близка се издъни, ще ги връщаме всички ние, чрез бюджета на страната. Защото – кога Крумова и Христова станаха експерти по пътна безопасност?!

Преди това Христова си ими друга “дружка” – Румяна Бъчварова, която е шеф на кабинета на премиера Борисов. Тя беше вицепремиер и министър на вътрешните работи в предишното правителство на Бойко Борисов. Та, Христова и Бъчварова тогава “лапват” поръчка за 3 500 000 лева, за безсмислени обучения на полицаи, отбелязва 19min.bg.

Нека се върнем отново на историята на фирмата “Институт за политика”. На 7 ноември 2017 година Крумова прехвърля на Христова дела си от фирмата. Така тя  остава единствен собственик – вече на ЕООД. Следва ново прехвърляне и сега собственик на тази фирма вече е Николай Вълев – шефът на “Трейс Груп”, които “усвои” стотици милиони чрез инфраструктурни проекти на премиера Бойко Борисов.

Именно заради подобни казуси Уставът на  БАН не допуска хора, които притежават и управляват частни фирми и НПО-та, да използват в дейността си публични ресурси и резултати от институтите, в които работят.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme