Как стана така, че точно съпругът на вицепремиер от ГЕРБ спечели конкурс на община на ГЕРБ?!

rsz_ekaterina_zaharieva_vanshen_ministar

Оказва се, че конкурсът на Столичната община за “втори градски център” е спечелен от арх. Ангел Захариев. Неговото твърде важно предимство е, че е съпруг на вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева от ГЕРБ. Той е и майстор на проектите с преобладаващо офшорно участие на експрезидента Плевнелиев, когато той беше строителен предприемач, отбелязва изданието 19min.bg.

Истинско щастие е, че въпреки натиска на съпругата му и на Плевнелиев, този човек не стана главен архитект на София, коментират от изданието 19min.bg.

Пред БНТ арх. Ангел Захариев разкри идеите си за промените, които някой иска изкуствено да създаде около Централна гара в София. Основната му идея била – от доминирано от автомобили, пространството да стане доминирано от пешеходци. Сега хората били насила набутвани в мрачния подлез, който според него мирише.

Архитектът явно отдавна не е минавал през Централна гара в София, защото поне от три години Столична община ремонтира точно този подземен подход. Идеята е да бъде създадена по-бърза и по-удобна връзката с метрото, а чрез него с центъра или с летището. През последните години бяха инвестирани огромни средства, за да може метрото да свързва Централна гара и “Аерогара София”, както е в много от големите европейски градове. Това са транспортни хъбове, които са създадени така, че да гарантират  максимално бързото придвижване между основните летища и гари и централните части на тези градове. Никъде няма пешеходни зони на подобни места.

rsz_1centralna_gara_sofia_proekt_saprug_zaharieva

Старомодно декорираният – според проекта на съпруга на Екатерина Захариева, гаров площад е в кичозен и просъветски маниер. Подобен подход и виждане са доста различни от съвременните тенденции, коментират експерти. Проектът на Захариев предвижда и строеж на сгради със странни форми, каквито се правеха до края на 80-те години на миналия век. Такъв екстериор може би би подхождал на стадион, но гарата има свои утилитарни необходимости. Сами се убеждавате на грозноватата картинка, на която странно защо е връчена наградата?!

Организатор на конкурса на тема “Вторичен градски център, зона “Централна гара” – София” е Фондация VIZAR. Той се провежда със съдействието на Направление “Архитектура и градоустройство” на Столична община, част е от Европейски награди за българска архитектура VIZAR 2018. Предвидени са три награди: първа премия – 10 000 лв., втора премия – 5 000 лв. , трета премия – 3 000 лв.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!


Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme