Държавният глава застана на страната на майките на деца с увреждания

prezident Radev

Можем да говорим за пълноценна интеграция, когато преодолеем ред психологически бариери… Тази кръгла маса съвпада с периода на протести на майките на деца с увреждания, към които трябва да бъдем съпричастни – дълбоко съпричастни, като общество. Те изискват бързи и справедливи законови решения и финансови ангажименти“.

Това каза президентът Румен Радев на откриването на кръгла маса на тема: “Хората с увреждания като ресурс за първичния пазар на труда – предизвикателства и решения”.

Бидейки солидарен с майките, искам да заявя, че целта на този форум е да постави много по-глобалната тема за пълноценната интеграция на всички хора с увреждания в обществото ни“, обяви той.

Можем да говорим за пълноценна интеграция, когато преодолеем ред психологически бариери“, посочи президентът.

Когато има такава изградена обществена среда, в която децата с увреждания да постъпват в детска градина наравно с другите, да учат в училища и висши учебни заведения наравно с другите, да се реализират на пазара на труда наравно с другите“, заяви Румен Радев.

Осигуряването на пенсия или лична помощ на хората с увреждания е задължително, но е изпълнение на обществен, а не на морален дълг, изтъкна президентът.

Дългът ни като общество съвсем не е само в осигуряването на пенсия или лична помощ на хората с увреждания. Това е най-лесният начин да бъдат изключени“, заяви той.

“Критерият за пълноценната интеграция на хората с увреждания е трудовата им заетост”, обяви Румен Радев.

Според данните към юни около 445 хиляди са гражданите в България, които получават пенсия за трайно намалена работоспособност. Малка част от тях работят на трудови договори“, посочи той.

Хората с увреждания могат и са доказали, че развиват редица други качества умения и таланти. Могат да бъдат отлични служители и работници. Имаме добри примери“, изтъкна държавният глава.

Призовавам медиите за популяризиране на добрите примери, има много такива. Нека да популяризираме добрите практики, да даваме шанс, да бъдем по-толерантни, човечни и по отворени. Да мислим единно, като общество“, заяви Румен Радев.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme