ОТ БСП дават председателя на ключова държавна агенция на прокурор, искат му оставката

Ninova BSP

БСП внася сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Социалистите искат и парламентът да го освободи от поста.

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънредна пресконференция на “Позитано” 20.

“Внасяме сигнал до Главния прокурор срещу председателя на КЕВР, на основание чл.282 от Наказателния кодекс, който гласи, че “длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, се наказва с лишаване от свобода до 5 години” “, уточни Нинова.

Ivan Ivanov

Тя заяви, че основанието за този сигнал срещу Иван Иванов е днешното му изказване в парламента, с което той отказва да изпълни задълженията на Комисията, вменени в закона с промените, които се направиха заради случая с ЧЕЗ.

Тази промяна в закона бе направена, за да може държавата да осъществява контрол  върху сделки, които застрашават националния интерес. Днес, г-н Иванов, пред целия парламент каза: “Ние този закон няма да го изпълним, защото той е лош”. Един друг закон – Наказателният кодекс предвижда за такова поведение – наказание“, категорична беше лидерът на БСП.

Председателят на КЕВР не просто нарушава служебните си задължения. Той отказва да ги изпълни“, коментира Нинова.

Лидерът на левицата призова Комисията да се произнесе по сделката с ЧЕЗ и продажбата на дружеството на Гинка Върбакова, независимо какво ще решат.

По-интересно е – защо г-н Иванов прави това. Толкова ли е голяма цената на това задкулисие, че го прави?“, попита Корнелия Нинова.

Тя заяви, че Иванов иска да прикрие цялата сделка, Гинка Върбакова, покровителите й, правителството, Бойко Борисов и всички, които са навързани в тази сделка.

Председателят на БСП припомни, че сделката е влязла в КЗК, а КЕВР отказва да я провери, въпреки че законът ги задължава.

Сделката тихомълком си върви и на 1-ви юли – нови цени на тока. Питаме – има ли връзка между тези неща. Ние започнахме тази тема преди половин година, защото става въпрос за над 3 милиона българи, за националната сигурност, за непосилни цени, които хората трябва да плащат“, заяви още Нинова.

Тя изтъкна, че левицата няма да остави до края тази сделка, защото по нея няма никаква яснота. Държавни агенции и банки са отказали да дават информация, институции са отказали да изпълняват закона.

Какво повече да се случи, за да разбере народът, че тази сделката за ЧЕЗ е тъмна и задкулисна, от началото до края“, попита още председателят на БСП.

Нинова определи като цинично изказването на Иван Иванов, че 200 хиляди подписа не означават нищо за КЕВР.

Според нея така той казва на 200 хиляди българи: Няма никакво значение какво искате вие. “Вероятно много повече от тях искат, най-малкото, да има яснота по тази сделка и тя да бъде спряна, както искаме ние. Няма да оставим тази тъмна сделка да се случи на гърба на българския народ и българския национален интерес“, заключи Корнелия Нинова.

Иван Иванов стана шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране в началото на април 2015-а година. Тогава депутати от БСП го определиха като „протеже на Иван Костов“. Иван Иванов е един от най-близките сътрудници на бившия скандален премиер на България. 

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme