Лоша новина за българските потребители

poskapvane shokovo

Парното и топлата вода ще поскъпнат с около 7% заради увеличаването на цената на природния газ. Това стана ясно на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Енергийният регулатор позволи на държавната компания “Булгаргаз” увеличение на цената на природния газ 10,81%.

Ivan Ivanov

Повишаването на цената на природния газ ще се отрази на цените на топлинната и електрическата енергия, обясни  председателят на КЕВР Иван Иванов. А ние трябва да добавим, че това ще доведе до повишаване на цените на редица други стоки и услуги.

Причина за искането на “Булгаргаз” за по-високи цени на природния газ било поскъпването на щатския дора спрямо българския лев. Да, но от началото на годината доларът всъщност поевтиня и само през последните две седмици малко “върна” от стойността си спрямо еврото и лева. Днес специално доларът отново поевтинява спрямо еврото, респективно българския лев.

И един любопитен въпрос към КЕВР и “Булгаргаз”: Ако повишаването на стойността на щатския долар е причина за по-високата цена на природния газ, защо не я понижиха, когато доларът рязко поевтиня спрямо еврото и лева през месец февруари.

Когато обаче доларът стане по-евтин, тогава обикновено (не винаги) се повишава цената на петрола и природния газ на международните пазари. Така и при този случай държавният монополист “Булгаргаз” може да обяви искане за по-скъпо синьо гориво. Това означава, че – ние потребителите, при всички случаи ще бъдем потърпевши.

Понеже новите цени ще “влязат в сила” в началото на лятото – от 1 юли, управляващите се надявт, че това няма да бъде усетено толкова сериозно от нас потребителите.

“Ще усетим по-сериозно поскъпването” през зимата, но тогава ще ни напомнят, че вече са минали месеци от поскъпването на парното, топлата вода и тока, но ние не сме протестирали, което значи, че сме се съгласили да “ни дерат”.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme